Cibule není prospěšná jen lidskému zdraví. Domácí hnojivo z cibulových slupek povzbudí imunitu jakékoliv rostliny v zahradě.
Každý pěstitel ví, že zdravé sazenice a bohatá úroda se neobejdou bez odpovídajícího hnojení rostlin. Spousta zahrádkářů dává před kupovanými hnojivy přednost přírodním, která si vytvoří sami doma. Jako základ pro takové hnojivo poslouží cibulové slupky. To, co na první pohled vypadá jako kuchyňský odpad, je ve skutečnosti zdrojem živin pro všechny druhy rostlin. Ze slupek si jednoduše vyrobíte nálev nebo odvar, který rostliny uvítají v podobě zálivky nebo postřiku.
Cibulové slupky vyživí i ochrání celou zahradu
Hnojivo ze slupek cibule udělá dobře všemu, co v zahradě roste – zelenině i květinám. Nejvíc užitku ale přinese paprikám, okurkám, rajčatům a bramborám. Při používání cibulového hnojiva jsou rostliny silnější, rychleji rostou a lépe se vyvíjí jejich kořeny. Díky karotenu a fytoncidům, které obsahuje, jsou sazenice odolnější vůči plísňovým chorobám a později bohatěji plodí. Nejúčinnější jsou žluté cibulové slupky, protože obsahují největší množství potřebných živin a kyselin.
Cibulové slupky jako základ pro nálev
Pro výrobu nálevu ze slupek cibule budete potřebovat litrovou uzavíratelnou nádobu. Celou ji naplňte cibulovými slupkami. Ty poté zalejte horkou vodou až po okraj. Nádobu uzavřete a cibulové slupky nechte louhovat po dobu dvou dní. Po uplynutí času slupky sceďte a tekutinu rozřeďte odstátou vodou v poměru 2:1. Můžete přidat pár kapek tekutého mýdla, které prodlouží životnost hnojiva. Výsledný roztok můžete používat ve formě zálivky nebo postřiku.
Odvar ze slupek je vitamínová bomba
Druhým způsobem, jak cibulové slupky využít, je příprava odvaru. Jednu sklenici cibulových slupek zalejte v menším hrnci dvěma sklenicemi vody. Přiveďte k varu a poté ještě pět až deset minut vařte na středním ohni. Nechte směs vychladnout a sceďte. Před zaléváním nebo postřikem nezapomeňte směs zředit, abyste rostlinám spíše neuškodili – jednu sklenici odvaru nařeďte deseti sklenicemi odstáté vody.