Slupky z cibule nemají v koši co dělat, pohnojit se s nimi dá celá zahrada

Cibule není prospěšná jen lidskému zdraví. Domácí hnojivo z cibulových slupek povzbudí imunitu jakékoliv rostliny v zahradě.

Červené cibulové slupky i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Každý pěstitel ví, že zdravé sazenice a bohatá úroda se neobejdou bez odpovídajícího hnojení rostlin. Spousta zahrádkářů dává před kupovanými hnojivy přednost přírodním, která si vytvoří sami doma. Jako základ pro takové hnojivo poslouží cibulové slupky. To, co na první pohled vypadá jako kuchyňský odpad, je ve skutečnosti zdrojem živin pro všechny druhy rostlin. Ze slupek si jednoduše vyrobíte nálev nebo odvar, který rostliny uvítají v podobě zálivky nebo postřiku.

Cibulové slupky vyživí i ochrání celou zahradu

Hnojivo ze slupek cibule udělá dobře všemu, co v zahradě roste – zelenině i květinám. Nejvíc užitku ale přinese paprikám, okurkám, rajčatům a bramborám. Při používání cibulového hnojiva jsou rostliny silnější, rychleji rostou a lépe se vyvíjí jejich kořeny. Díky karotenu a fytoncidům, které obsahuje, jsou sazenice odolnější vůči plísňovým chorobám a později bohatěji plodí. Nejúčinnější jsou žluté cibulové slupky, protože obsahují největší množství potřebných živin a kyselin.

Cibulové slupky jako základ pro nálev

Pro výrobu nálevu ze slupek cibule budete potřebovat litrovou uzavíratelnou nádobu. Celou ji naplňte cibulovými slupkami. Ty poté zalejte horkou vodou až po okraj. Nádobu uzavřete a cibulové slupky nechte louhovat po dobu dvou dní. Po uplynutí času slupky sceďte a tekutinu rozřeďte odstátou vodou v poměru 2:1. Můžete přidat pár kapek tekutého mýdla, které prodlouží životnost hnojiva. Výsledný roztok můžete používat ve formě zálivky nebo postřiku.

Postřik sazenice papriky iZdroj fotografie: Freepik

Odvar ze slupek je vitamínová bomba

Druhým způsobem, jak cibulové slupky využít, je příprava odvaru. Jednu sklenici cibulových slupek zalejte v menším hrnci dvěma sklenicemi vody. Přiveďte k varu a poté ještě pět až deset minut vařte na středním ohni. Nechte směs vychladnout a sceďte. Před zaléváním nebo postřikem nezapomeňte směs zředit, abyste rostlinám spíše neuškodili – jednu sklenici odvaru nařeďte deseti sklenicemi odstáté vody.

Pěstování cibule od výsadby až po sklizeň.

Jaká přírodní hnojiva používáte ve své zahradě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články