Zaschlá odolná špína a mastnota na pekáči či plechu je noční můrou každé hospodyňky. Vše ale může být jinak díky obyčejné minci.
Kdo rád peče a vaří ví, že nejhorší je poté vše uklidit. Zatímco sporák se často utře prakticky hned po použití a vychladnutí, protože je na očích, s troubou a plechy si mnozí dávají načas. A není se čemu divit. Zaschlá špína, vylitá šťáva a drobky se časem připečou, a dostat je dolů může být pro někoho noční můrou. Je ale několik snadných způsobů, které práci udělají prakticky za vás. Patří mezi ně zapojení surovin, které máte doma, či docela obyčejná mince.
Jedna mince nad zlato
Zatímco měděná mince funguje výborně po vložení do květináče a působí tak jako prevence před plísní, jak jsme na Chalupáři-Zahrádkáři radili, na čištění plechů a trouby lze použít minci z jakéhokoli kovu. Jen je nutná opatrnost, aby nedošlo k poškození materiálu. Na vychladlý plech aplikujte několik kapek saponátu na mytí nádobí a umyjte pomocí houbičky. Na mastné a obzvláště připálené a odolné skvrny můžete použít minci a jemně nečistotu seškrábnout. A když máte hotovo, opět celý plech umyjte přípravkem na nádobí.
Pokud si nejste jisti, zda by mince materiál nepoškodila a neznehodnotila, doporučuji vyzkoušet to na malém místě. Případně můžete zvolit jakoukoli jinou metodu, která je sice časově náročnější, ale zato stejně účinná.
Ocet, jedlá soda a sůl
Na odstranění dlouhodobě zapečených nečistot můžete použít také zcela šetrné prostředky. Velmi dobře funguje například kombinace jedlé sody a peroxidu vodíku, jak radí web iReceptář. Posypejte plech rovnoměrně jedlou sodou a pomocí rozprašovače nastříkejte peroxid vodíku. Nechte takto působit asi 2 hodiny a vydrhněte houbičkou.
Podobně funguje také sůl a bílý ocet. Pokud nemáte bílý ocet, bude stejně tak účinný i ten jablečný, informuje web PrimaNápady. Zasypejte plech hrubozrnnou solí a opět použijte rozprašovač. Nyní jej ale naplňte octem a celý plech či pekáč postříkejte. K soli můžete bez obav přidat také jedlou sodu, ničemu to neuškodí. Nechte působit a jemně umyjte houbičkou na nádobí. Celý povrch poté vysušte.
S mastnotou si poradí cibule i brambor
Na webu Chalupáři-Zahrádkáři jsme již psali, že odolné špíny se lze zbavit také za pomoci cibule a cukru. Velkou cibuli rozkrojte napůl a hojně ji posypte cukrem. Pomocí cibule vyčistíte nečistoty, ale také rez a mastnotu.
Naše čtenářka a milovnice pečení paní Libuše K. z Pelhřimova se také podělila o radu, jak vyčistit plech či pekáč: „Normálně na babské rady příliš nedám, ale tento fígl mi poradila maminka a musím říct, že funguje. Když je plech už opravdu ve špatném stavu, potřu jej kečupem a nechám působit alespoň 2 hodiny, klidně ale i před noc. Poté jen setřu papírovou utěrkou a umyji houbičkou se saponátem. Plech je pak jako nový.“