Trouba se v běžné kuchyni používá opravdu často. Je tedy třeba ji pravidelně čistit, a to ideálně po každém použití. Jde to i bez použití chemikálií.
Chcete-li dvířka trouby efektivně vyčistit, musíte si počínat správně, abyste si usnadnili práci. Nejprve se ujistěte, že váš spotřebič dobře vychladl, aby nedošlo k popálení nebo jiné nepříjemné nehodě. Poté smíchejte ocet a vodu (na půl litru budete potřebovat tři lžíce) a vše přelijte do rozprašovače. Dobře navlhčete sklo v troubě. Pokud se obáváte poškození skleněného rámu, přelepte ho lepicí páskou. Pod dvířka pak položte ručník, aby nedošlo k zašpinění podlahy.
Na takto ošetřená dvířka nasypte opravdu silnou vrstvu jedlé sody. Opět postříkejte octovou směsí, a to tak dlouho, dokud se na povrchu skla nevytvoří pasta. Nechte 15 minut působit a pastu setřete suchým hadříkem. Její zbytky pak vysajte nebo odstraňte štětcem – neberte do ruky mokrý hadřík, jinak po ní zůstanou nehezké stopy. Nakonec sklo vyleštěte, odlepte lepicí pásku a máte hotovo.
Jedlá soda odstraní i opravdu odolné nečistoty
Pokud se ovšem potýkáte s troubou, která se už opravdu dlouhou dobu nečistila, pak vyzkoušejte jiný postup. Není nijak složitý, stačí jen smíchat vodu s jedlou sodou a vytvořit hustou pastu. Poté ji naneste po celém skle třeba za pomoci štětce. Nechte působit hodinu nebo ještě lépe přes noc, pokud je špína odolná.
Následně odstraňte zbytky sody na povrchu skla, a nakonec sklo očistěte s pomocí hadříku navlhčeného vodou. Na závěr zahřejte troubu na 100 C° a nechte ji puštěnou po dobu 15 minut, aby se vysušila.
Ocet troubu perfektně odmastí
Můžete si také připravit roztok z vlažné vody a bílého octa, který je velmi účinný na odolné mastné skvrny a všeobecně na napálenou mastnotu (uplatníte ho tedy i při čištění pánví a hrnců). Vezměte 30 ml octa a 60 ml vody. Roztok nastříkejte na celý povrch skla (případně i dovnitř trouby) a nechte 15 minut působit. Poté troubu otřete houbou a opláchněte čistou vodou.
Sůl jako nejlevnější čistič trouby
Pokud však hledáte extra levný čistič, bude to určitě sůl. Jde o extra účinný prostředek, vhodný pro odstranění odolných skvrn na stěnách i na skle vaší trouby. A jak ji při čištění použít? Rozpusťte 250 g soli s půl litrem vody a získaný roztok naneste na znečištěná místa v troubě (například štětcem nebo rozprašovačem).
Nechte několik minut působit a poté rozetřete vlhkou houbou. Nakonec vše dobře opláchněte a máte hotovo. A proč používat právě sůl? Protože má skvělé odmašťovací schopnosti – jednoduše totiž absorbuje tuky, které se nacházejí uvnitř trouby, takže je budete moci později snadno odstranit.
Citron zbaví troubu zápachu
Pokud jste v troubě pekli naříkal rybu, ale rádi byste ji v brzké době použili třeba pro přípravu moučníku, vezměte si k ruce citron. Ten ji skvěle vydezinfikuje a jako bonus pohltí i veškerý nepříjemný zápach. Vymačkejte jeden citron do litru vody a roztok aplikujte na stěny trouby rozprašovačem. Nechte několik minut působit, a poté troubu jednoduše vytřete dosucha.