Obyčejný ocet vyčistí i hodně špinavou troubu bez pracného drhnutí. Kompletně sežere mastnotu, připáleniny a pohltí zápach

                   

V kuchyni patří trouba k těm nejvytíženějším spotřebičům vůbec. Klademe na ni opravdu vysoké nároky a na oplátku chceme, aby fungovala spolehlivě a efektivně. Leckdy jí v tom však brání nánosy špíny a nepříjemných usazenin, a to nejenom na jejích stěnách, ale také na roštu nebo sklu. Levný prostředek ze spíže se však s jakoukoliv výzvou vypořádá doslova za pár minut. Připravte si ho do zásoby.

Sprej na čištění trouby z octa

Než k čištění trouby přistoupíte, vypojte ji z elektrické sítě – pro jistotu. Poté vyjměte mřížky a jako první vyčistěte vnitřní prostor trouby. K tomu vám bude stačit obyčejný 9% ocet. Jednu sklenici octa nalijte do litru vody a vzniklý roztok přelijte do rozprašovače. Následně pečlivě navlhčete všechna znečištěná místa (zaměřte se především na mastné fleky a zbytky připečeného jídla). Roztok nechte pět minut působit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Obejdete se i bez pracného drhnutí

Teď vám už k dokončení úkolu bude stačit jen obyčejná houbička na nádobí. Troubu pečlivě vyčistěte (nebudete muset ani příliš tlačit) a podle potřeby vymyjte čistou vodou. Nakonec ji vytřete dosucha a máte hotovo. Ocet vás zbaví všech usazenin i mastnoty a jako bonus neutralizuje i nepříjemný zápach. Octového aroma se bát nemusíte, necháte-li troubu otevřenou dokořán, do půl hodiny zmizí.

Vsaďte na samočištění trouby teplem

Na opravdu silně zažranou špínu však existuje ještě jeden účinnější postup. Stačí, když vezmete dva hrnky octa, vlijete je do hrnce a přivedete k varu. Hrnec přikryjte pokličkou a dobře větrejte, jinak budete octový zápach cítit v bytě ještě celé hodiny. Následně hrnec vložte do trouby, zavřete dvířka a nechte půl hodiny působit. Vzniklá pára uvolní nečistoty, takže je pak mnohem snáze odstraníte.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jakmile potřebná doba uplyne, vytřete troubu dosucha hrubší stranou houbičky. Případné silnější krusty připečenin ještě navlhčete vodou a mírným tlakem vydrhněte. Na kompletní vytření trouby si vezměte papírové ubrousky. Buďte pečliví – s celou procedurou nesmíte skončit dřív, dokud ubrousky nebudou prakticky čisté. Octový zápach je opět dobré nechat vyvanout (do té doby raději troubu nezapínejte).

Nezapomeňte ani na čištění mřížky

V případě mřížky však na samočištění trouby spoléhat nemůžete. Budete ji muset zkrátka vydrhnout ručně – připravte si k ruce výše zmíněný přípravek na čištění trouby z vody a octa. Mřížku položte do vany a dobře ji octem přestříkejte. Přípravek nechte několik minut působit. Následně byste měli mastnotu i špínu bez potíží odstranit houbičkou. Mřížku opláchněte, otřete dosucha a máte hotovo.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Sklo v troubě vyleštíte alkoholem

Na závěr si nechte čištění skla. To bývá nejobtížnější. Ve hře totiž není jen odstranění odolných skvrn, ale také bezchybný lesk a maximální možná průhlednost. V případě skla se často doporučuje čištění trouby citrónem. Ten sice dokáže odstranit i opravdu odolné skvrny, ovšem zářivý lesk vám nezajistí. S přehledem to však zvládne jiná levná ingredience – alkohol. A to třeba v podobě obyčejné Alpy. Jak ho použít?

iZdroj fotografie: Piqsels

Smíchejte dvě lžíce octa s dvěma lžícemi alkoholu, a to vše nařeďte 400 ml vody. Směs přelijte do rozprašovače a naneste na sklo. Na opravdu silně znečištěné sklo si vezměte ještě silnějšího pomocníka v podobě jedlé sody – do roztoku přidejte jednu lžíci. Nechte ho několik minut působit a sklo následně dočistěte houbičkou. Nemusíte je ani příliš leštit a opět bude vypadat jako nové. A to skoro bez práce.

Trik pro maximální lesk vaší trouby

Může se ovšem stát, že je vaše sklo znečištěné tak silně, že na něj ani směs ze sody, octa a alkoholu nezapůsobí. V takovém případě si pomozte malým trikem a troubu před čištěním nahřejte na 40 °C. Jakmile sklo trochu vychladne, naneste na něj čisticí směs a nechte ji působit. Po deseti minutách by měla pustit i ta nejodolnější špína. Poté jen zbývá sklo lehce přeleštit třeba hadříkem z mikrovlákna a máte hotovo.

Čištění trouby sodou a solí

Nemáte rádi zápach octa? Pak vsaďte na jinou dvojici pomocníků. Jedlou sodu rozmíchejte s trochou vody a přidejte sůl. Musí vám vzniknout pasta, která se dobře nanáší, aniž by se roztékala. Následně ji aplikujte na všechna znečištěná místa v troubě (nejlépe to jde štětcem) a deset minut počkejte. Nečistoty se uvolní a vám bude k jejich odstranění stačit jen papírový ubrousek. Troubu následně vymyjte a vysušte.

S jedlou sodou vyčistíte celou domácnost. Připravte si účinný a levný čistič na cokoli
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články