Po sklizni je vhodná doba pro kontrolu jahodníků z hlediska výskytu škůdců a chorob. Ale zapomenout nesmíte ani na správný střih.
Jahody patří do každého zdravého jídelníčku. Jsou totiž plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny, takže představují vynikající doplněk zdravé stravy. Rovněž se pyšní obzvláště vysokým obsahem vitaminu C, kterého je v jedné porci více než v pomeranči. Obsahují také mangan, foláty a draslík, které jsou nezbytné pro celkové zdraví.
Co ještě vědět o jahodách
Jahody mají podle webu Pěstitelka nízký glykemický index, takže jsou vhodnou volbou pro ty, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi. Jejich bohatý obsah antioxidantů, včetně antokyanů, kvercetinu a kaempferolu, pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětům, což může snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou třeba srdeční choroby a rakovina. Vláknina v nich navíc podporuje trávení a podporuje zdravý střevní mikrobiom.
Význam posklizňové péče
Abyste si tedy mohli dopřávat tyto báječné plody v neomezeném množství i příští rok, musíte se ještě teď vypravit k záhonům. Sklizní jahod totiž práce zahradníka ani zdaleka nekončí. Klíčovým úkolem je zejména řez, který pomáhá jahodám zotavit se z náročného letního období a nabrat sílu pro následující rok.
Proto si pamatujte, že jakmile rostliny jahodníku přestanou plodit, je čas ostříhat všechny výhony. Tyto výběžky spotřebovávají mnoho živin z půdy a mateřskou rostlinu oslabují. Mladé jahody můžete poté zasadit na nové místo nebo je zkompostovat. Vytrhejte také veškerý plevel, který s jahodami soupeří o živiny a minerální látky.
Výživa je také důležitá
Přestože jahody již ukončily plodnost, stále vyžadují péči, která zahrnuje zejména pravidelné hnojení. Volte proto organická hnojiva bohatá na dusík a draslík – a klidně je můžete vyrobit z běžných plevelů, které se nacházejí na vaší zahradě. Skvěle se k tomuto účelu hodí kupříkladu kopřivy, vratič, přeslička, pelyněk a kapradiny, jak radí MagazínZahrada.
Stačí je namočit na několik dní do kbelíku nebo sudu s vodou a vytvořit koncentrát. Tento roztok před použitím na jahody zřeďte alespoň v poměru 1:6. Nic víc už není třeba. Výsledný efekt můžete podpořit také popelem, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.