Pokud vám marmeláda při vaření neztuhla tak, jak byste si představovali, pak sáhněte po správném želírovacím prostředku. Zachrání jakýkoli recept.
Vyrobit dokonalou dávku marmelády nebo džemu vyžaduje preciznost a někdy může být dosažení správné konzistence problém. Mnohdy se to totiž poznává špatně a to zejména, když je směs ještě horká. Nemusíte se však obávat, jednoduchý test tuhnutí vám pomůže rozpoznat řídkou marmeládu nebo džem a pomocí správně vybraného prostředku na zahuštění můžete svůj kulinářský výtvor proměnit v lahodnou roztíratelnou pochoutku.
Uvařte si jahodovou marmeládu
Pokud vám doma uzrálo opravdu hodně jahod, pak není nic lepšího, než s nich připravit marmeládu, jak píše web MimiCodd. Recept je opravdu velmi snadný. Skvěle hodí třeba na na mazání na toasty, do jogurtu nebo třeba jako poleva na zmrzlinu.
- 2 kg čerstvých jahod
- 4 šálky krystalového cukru
- 1/4 šálku citronové šťávy
Opláchněte jahody pod studenou vodou a odstraňte stopky a všechna otlačená nebo poškozená místa. Jahody rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny podle jejich velikosti ve velké míse je smíchejte s cukrem. Jemně promíchejte, aby se obalily. Nechte je 2-3 hodiny, nebo pokud možno i přes noc, odležet. Tento proces vytáhne z jahod jejich přirozenou šťávu, zvýrazní jejich chuť a pomůže cukru se rozpustit.
Uvařte džem krok za krokem
Směs jahod a cukru přelijte do velkého hrnce. Přidejte citronovou šťávu. Vše zahřívejte na mírném ohni za častého míchání, aby se cukr nepřichytil ke dnu hrnce. Jakmile směs dosáhne varu, snižte teplotu na minimum a nechte ji vařit. Na povrchu se bude tvořit pěna – tu odebírejte lžící. Jakmile jahody změknou, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory nebo vidličkou na požadovanou konzistenci.
Vyzkoušejte konzistenci džemu
Chcete-li zjistit, zda je džem hotový, položte malou lžičku na studený talířek. Pokud po několika minutách v mrazáku ztuhne a drží tvar, je hotový. Pokud je příliš řídký, pokračujte ve vaření a každých 5 minut ji zkontrolujte, jak RodsberryFarm.
Zatímco se džem vaří, sterilizujte sklenice a víčka 10 minut vařením ve vodě nebo v myčce na horký cyklus. Do nich poté opatrně naberte horký džem a nechte nahoře asi centimetr volného prostoru. Nakonec sklenice otřete čistým hadříkem, abyste odstranili případný rozlitý džem a pevně uzavřete víčky. Chcete zpracovat jiné ovoce? Pokud si nevíte rady s receptem, vyzkoušejte tyto 4 osvědčené, jak už Chalupáři-Zahrádkáři doporučovali.