Co se starým chlebem: Plodiny se za něj odvděčí bohatou úrodou

Naučte se využívat zbytky z kuchyně na zahradě. Rostliny vám za tuto extra dávku živin opravdu poděkují. Odměnou vám bude bohatá úroda plná šťavnatých plodů.

hnojivo ze starého chleba i Zdroj fotografie: Shisma / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nemusíte za každou cenu kupovat drahá hnojiva plná nebezpečných chemických látek. Jejich používání může ve výsledku napáchat na vaší zahradě více škody než užitku. Naštěstí existují ekologičtější a ekonomičtější řešení, díky kterým rostliny snadno a účinně vyživíte. Nejen že vás to nebude skoro nic stát, ale ještě se zbavíte zbytků z vaší domácnosti.

Hnojivo ze starého chleba

Pokud vám v kuchyni zůstane zbytek starého tvrdého chleba, nevyhazujte jej. Namísto toho staré pečivo sbírejte a následně využijte k přípravě přírodní hnojící směsi. Využít dokonce lze i chleba, který vám doma zplesnivěl. Takto snadno zredukujete množství odpadu, které vyprodukujete a vaše rostliny se vám za tuto zálivku bohatě odmění.

Jak připravit hnojivo z chleba

Abyste si tuto výživnou směs pro vaši zahradu připravili, vložte chléb do zavařovací sklenice nebo kyblíku a zalejte vroucí vodou. Následně nádobu přikryjte tenkou utěrkou nebo kusem hadru a nechte několik dní fermentovat. Pokud nádobu umístíte na světlé a teplé místo, bude proces fermentace probíhat několikanásobně rychleji.

okurky ve skleníku iZdroj fotografie: Depositphotos

Výsledný roztok nakonec přefiltrujte, a dále nařeďte s vodou v poměru 1:1 nebo 1:2. Před aplikací tohoto hnojiva vždy půdu okolo rostlin dostatečně zavlažte čistou vodou. Připravené hnojivo nalejte přímo ke kořenům rostlin. Pravidelně jím rostliny na zahradě vyživujte a brzy uvidíte výsledky. Díky této zálivce vám porostou jak divé.

Co ještě z kuchyně můžete využít

V kuchyni se ve skutečnosti skrývá mnoho pokladů, které rostliny opravdu ocení. K jejich ošetření lze využít skořici, díky které se kořeny při přesazování mnohem lépe adaptují na nové prostředí. Vynikající hnojivo připravíte také z bobkového listu nebo kurkumy. Proti škůdcům vám poslouží například jedlá soda nebo ocet, které vám navíc pomohou také při odstraňování plevelných rostlin.

I z organických zbytků jídel lze hnojivo snadno vyrobit. Skvělé směsi získáte například použitím slupek brambor nebo citrusových plodů. Zálivku z nich pak využijete i při péči o pokojové rostliny. Pokud se vám nechce s výrobou hnojiva ztrácet čas, založte si na své zahradě kompostér. Jakékoliv zbytky ovoce a zeleniny, ale i vytrhané a ořezané rostliny, na něj můžete přidat a následně použít k výživě rostlin nebo pro obohacení půdy v záhonu.

Jak na výrobu hnojiva z chleba

Jak využíváte staré pečivo vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články