Dobrý a rychlý způsob sterilizace nádob na zavařování, zabere pár minut

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Léto je za námi a o slovo se přihlásil podzim. Je proto nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, co uděláte se všemi plodinami, které jste sklidili. Pokud není možné je usušit nebo si jen chcete uchovat jejich šťavnatou chuť, můžete je zavařit. Nepořizujte nové vybavení a raději se naučte správně vyčistit staré nádoby.

Dvě minuty pro dokonalou čistotu

Běžné čistění se provádí s použitím páry, ale zabere zbytečně mnoho času, který můžete využít raději pro samotné zavařování. Vyzkoušejte čištění za studena, které zabere jen pouhé dvě minuty, a můžete se pustit do práce.

Co budete potřebovat

Není třeba žádných složitých čisticích prostředků, bohatě postačí pár věcí, které najdete doma, případně je zakoupíte za přijatelnou cenu.

  • Zavařovací sklenice s víčkem
  • Alkohol nebo ocet
  • Soda
  • Větší nádoba na vaření
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rezavé skrvny

Nejprve rozdělte sklenice na ty, které ještě můžete použít a ostatní, které už mají nejlepší léta za sebou. Napoví vám hlavně praskliny a drobné nedostatky. Nemá cenu riskovat, že se vaše snaha při zavařování pak zmaří v jeden okamžik, až vám nádoba ve spíži praskne. Proto vybírejte jen kvalitnější kusy.

Následně použijte sodu k důkladnému vyčištění nádoby. Její agresivní složení dokáže odstranit rezavé skvrny na víčku a na hrdle sklenice.

Perfektní čistota

Do nádoby poté nalijte kolem 40 ml alkoholu nebo potravinářského octa. Zakryjte víčkem a třepte s nádobou alespoň půl minuty. Nezapomínejte, že je třeba dezinfikovat i víčka, proto je lepší nádobu uzavřít a pořádně třepat.

Váháte stále, zdali máte raději využít jiný způsob čistění nádoby? Čištění za studena má své výhody.

  • Rychlost
  • Minimální možnost prasknutí
  • Sterilizace víčka
  • Úspora energie