Pokud máte doma hodně zeleniny a nevíte, co s ní, měli byste vyzkoušet tento skvělý způsob, jak s ní naložit. Téměř všechny druhy se totiž dají upravit do podoby pickles. Jedná se o krátce kvašenou zeleninu, která dodá šmrnc vašemu hlavnímu chodu jakožto příloha, nebo ji můžete jíst prostě jen tak samotnou. Uděláte tak něco pro své zdraví, a navíc si pochutnáte.
Posilte svou imunitu dávkou zeleniny
Základem tohoto pokrmu je zelí, ať už červené nebo bílé. Oba druhy košťálovin jsou zdrojem velkého množství vitamínu C a vápníku. Má tedy příznivý dopad na lidský organismus, a to nejen díky obsahu léčivých látek v zelenině. Příprava pickles totiž spočívá v procesu kvašení, za které mohou mléčné kultury. Ty dokážou posílit imunitu a mohou pomoct při střevních potížích.
Tento jednoduchý recept zvládne každý
Příprava krátce kvašené zeleniny je opravdu snadná a zabere vám jen chviličku. Nachystejte si:
- hlávku červeného nebo bílého zelí,
- mrkev,
- červenou řepu,
- himalájskou nebo mořskou sůl v množství 20 g na kilo zeleniny,
- dvě sklenice (pokud máte, tak kvasící nádobu),
- prkénko,
- nůž,
- koření podle vašeho výběru (např. bobkový list nebo nové koření).
Zelí nakrájejte na tenké nudličky a mrkev s červenou řepou na tenké plátky. Zeleninu pak vložte do mísy, posypte solí, promačkejte a nechte přibližně hodinu odpočívat. Nakonec vše napěchujte do sklenice a přidejte koření. Dbejte na to, aby byly všechny přísady ponořené ve vlastní šťávě. Pokud by jí bylo málo, přidejte převařenou vodu. Sklenici je třeba zakrýt, nejlépe další sklenicí, která pasuje do jejího hrdla. Důležité je, aby mohl unikat vzduch. Nechte 2–6 dnů kvasit a pak přemístěte do lednice.
Vyzkoušejte nejrůznější kombinace
Kromě mrkve a červené řepy můžete použít také jiné druhy tvrdé zeleniny. Výborná je např. kedlubna, celer, vodnice, daikon, tuřín nebo petržel. Vhodný je i květák nebo brokolice, jen je musíte rozebrat na malé růžičky. Pokud máte rádi nevšední chutě, můžete vyzkoušet na plátky nakrájené jablko nebo hlízy topinamburu.
Když se to náhodou nepovede…
Za konzervaci zeleniny jsou zodpovědné bakterie mléčného kvašení. Ty ale správně pracují, jen když řádně dodržíte postup. Pokud byste tak neudělali, tyto prospěšné mikroorganismy by nemohly plnit svůj úkol a vaše pickles by se mohlo zkazit. Dejte tedy pozor na přesné množství soli, teplotu a čistotu při práci. Jinak vás nemile překvapí nevábně zapáchající plíseň.
Jaká kombinace zeleniny v pickles chutná vám?