Domácí pasta ze dvou složek doslova sežere roky nesmytelnou špínu z hrnců a pánví. Stačí jen 5 minut času

                   

Drhnutí připáleného nádobí rozhodně nepatří k oblíbeným činnostem. Naše úsilí nám navíc často komplikuje i nutnost nákupu různých speciálních přípravků, bez nichž prý není možné vyčistit nerezový hrnec nebo smaltované nádobí do plného lesku. Většinou jde však o pouhé reklamní triky. Známe tři ingredience, které vás zbaví i té nejúpornější špíny na jakýchkoliv hrncích či pánvích. A to v rekordně krátkém čase.

Jak odstranit zapečenou mastnotu

Zatímco vnitřek hrnce obvykle stačí jen odmočit a veškerá špína pustí sama, vnější znečištění hrnce bývá mnohem odolnější a běžné prostředky vám na něj obvykle nestačí. A jak tedy vyčistit hrnec zvenku, abyste na něm takříkajíc nenechali ruce? Pomozte si dvěma jednoduchými ingrediencemi, které dohromady vytvoří kýžený čisticí efekt. Potřebovat budete jen:

  • jedlou sodu
  • a oblíbený saponát.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Bez správného postupu by však byli i tito univerzální pomocníci zcela bezmocní. Na skutečně odolnou špínu je totiž nutné uplatnit více než jednu čisticí techniku. Stále si však vystačíte jen s tím, co vám poskytne vaše spíž nebo úklidová komora. Nechte si poradit, jak vyčistit hrnec od plynu bez rizika jeho poškrábání, nebo jak vrátit nádherný vzhled stále oblíbenému smaltovanému nádobí. Čisticí postup funguje i na staré hrnce z půdy.

Připálený hrnec vyčistí horká voda

Nejdříve si najděte vhodnou nádobu, do níž se váš znečištěný hrnec vejde. Ale pozor, musí být odolná proti teplu. Vsaďte třeba na starý plechový lavor, nerezovou mísu nebo jiný větší hrnec. Dovnitř nalijte vodu. Vložte hrnec dnem dolů a zatižte ho tak, aby neplaval. Nakonec tuto improvizovanou čisticí stanici postavte nad zdroj tepla a počkejte, dokud voda nezačne vřít. Od toho bodu odpočítejte pět minut, poté odstavte a nechte vychladnout.

iZdroj fotografie: Pixabay

Není nutné, aby byl hrnec zcela studený, uvolněná špína by se totiž mohla opět přichytit zpět. Jakmile se ho budete moci dotknout, pusťte se do dalšího postupu. Všechny nečistoty oškrábejte nožem nebo plastovou stěrkou (podle materiálu nádobí). Uvidíte, že to půjde opravdu snadno. V případě méně znečištěných hrnců je pak možné tento postup zcela vynechat, aniž by se to negativně podepsalo na výsledku.

Čisticí pasta ze sody a saponátu

Nakonec si připravte čisticí pastu. Dvě lžíce jedlé sody smíchejte se stejným množstvím saponátu a nařeďte je tak, aby výsledkem byla hustší pasta. Tu naneste na houbičku a jednoduše všechny zbylé nečistoty pečlivě dočistěte. Kombinace brusného a odmašťovacího efektu saponátu si poradí i s tou největší špínou. A pokud vám trocha pasty zbude, můžete ji použít třeba i na čištění plechu. Nakonec vše opláchněte vodou.

I připálené mléko vyčistíte opravdu snadno, pokud víte, jak na to
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články