Chcete mít to nejlepší sušené ovoce pod sluncem? S tímto postupem bude krásně pružné, vláčné a bez hnědého zbarvení

                   

Sušení je oblíbený a velice účinný způsob konzervace ovoce. Plody si tak totiž udrží vysoký obsah bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Jsou také bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jejich konzumace vám tedy zajistí vysoký přísun energie a napomůže vám k lepšímu zdraví. A pokud chcete mít jistotu, že ovoce nebude obsahovat žádné nežádoucí složky, jako např. konzervanty a barviva, můžete si ho snadno usušit sami doma.

Zbavte se všeho nahnilého

Než se pustíte do samotného sušení, musíte si plody připravit.

  1. Odstraňte ty nahnilé, plesnivé, poškozené a nedozrálé.
  2. Ty vhodné opláchněte a usušte.
  3. Nakrájejte je na čtvrtky, poloviny či plátky (podle velikosti ovoce).
  4. Kousky na pár minut vložte do citronové šťávy ze dvou citronů či do jedné lžíce octa (obojí naředěné litrem vody), čímž zabráníte hnědnutí ovoce.
  5. Nechte je okapat a rozmístěte na podložku (síto nebo plech).
iZdroj fotografie: Unsplash

Sušička a trouba ovoce usuší rychle

Prvním a časově nenáročným způsobem sušení je použití sušičky nastavené na teplotu v rozmezí 50 až 55 °C. Při práci nezapomeňte dodržet veškeré instrukce uvedené v manuálu. Pokud tak učiníte, plody budou dokonale pružné a krásně vláčné. V tomto šikovném spotřebiči si také můžete připravit sladkou pochoutku známou jako „ovocné kůže“. Stačí, když vybrané ovoce rozmixujete, rozetřete na speciální fólii a dáte sušit.

iZdroj fotografie: Unsplash

Ovoce můžete usušit také v troubě. Při této metodě ale může dojít ke spálení potravin, proto je důležité dodržet správnou teplotu. Připravené plody (naskládané na rošty či plechy pokryté pečicím papírem) do spotřebiče vložte až po jeho předehřátí na 40 °C (zvolte horkovzdušný ohřev). Nezapomeňte nechat trochu otevřená dvířka, aby jimi mohla odcházet vlhkost.

Na sluníčku to potrvá déle

Pokud hledáte metodu, která je ekonomicky nenáročná, je jí sušení na slunci. Její hlavní nevýhodou ale je, že trvá několikanásobně déle než dva výše uvedené způsoby. Omyté a nakrájené ovoce vyskládejte na plech či síto a umístěte ven. Tam ho nechte až do úplného vyschnutí (jen v noci ho přenášejte domů). Plody pravidelně kontrolujte kvůli plesnivění.

Ovoce skladujte v suchu

Sušené ovoce je třeba vhodně skladovat. Můžete ho umístit do plátěných sáčků či sklenic vybavených vzduchotěsným uzávěrem. Aby nedošlo ke znehodnocení plodů, zvolte pro ně místo, které bude:

  • suché,
  • tmavé,
  • mít teplotu pohybující se mezi 15 a 20 °C.

Sušíte doma ovoce? Pokud ano, které druhy?

Ovoce se dá sušit také mrazem. Poslechněte si zajímavé informace o lyofilizaci
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články