Pivo je pro zahradu opravdu univerzálním pomocníkem. Nejen, že pohnojí rostliny, ale také si dokáže poradit s otravnými slimáky.
Slimáci mohou být na zahradách opravdovou hrozbou, protože se živí listím, květinami a zeleninou. Naštěstí nemusíte při jejich likvidaci vždy sahat jen po chemii. Podle webu Nápadov si s nimi poradí i obyčejné pivo.
Pivo a slimáci – jasná dvojka
Slimáky pivo doslova magicky přitahuje, a to díky vedlejším produktům kvašení, které vytvářejí onen typický kvasnicový zápach (ten opravdu milují). A proč? Je to jednoduché, jak nám vysvětlila zahradnice Jana K. z Heřmanova Městce. „Aroma napodobuje vůni rozkládající se organické hmoty, kterou se slimáci přirozeně živí. Když nastražíte past s pivem, slimáky vůně přiláká, vlezou do nádoby a obvykle se utopí.“
Jak vytvořit účinnou pivní past
Najděte dostatečně hlubokou nádobu, například plastový kelímek nebo malou misku, a zakopejte ji do půdy tak, aby byl okraj na úrovni země. Tím zajistíte, že slimáci budou moci snadno vlézt dovnitř. Nádobu poté naplňte asi do tří čtvrtin levným pivem. Kvalita piva není rozhodující a fungují i nealkoholické verze. My v redakci obvykle použijeme nějaké zbytky, které zůstaly po grilování, a funguje to skvěle. Past pravidelně kontrolujte a vyprazdňujte a podle potřeby pivo doplňujte. A kam ji dát?
Pokud to jen trochu jde, zakopejte ji nejlépe do blízkosti nejvíce postižených míst na zahradě nebo jednoduše tam, kde se slimáci často vyskytují. Vyhněte se naopak místům, která jsou snadno přístupná domácím zvířatům nebo volně žijícím živočichům, aby nedošlo k nechtěnému poškození vašeho nového výtvoru.
Vaječné skořápky a kávová sedlina
Ale použít můžete i tzv. bariéry, jak radí web TVHobby. V okolí rostlin proto rozsypte rozdrcené vaječné skořápky nebo kávovou sedlinu. Abrazivní struktura těchto materiálů obvykle slimáky od jejich návštěvy odradí. A podobně můžete použít i měděnou pásku. Kov totiž reaguje se slizem slimáků a vytváří mírný elektrický šok, který je odradí. O tom už Chalupáři-Zahrádkáři psali podrobněji v předchozím článku.