Pokud jste už někdy přemýšleli na tím, jak odstranit pařez, aniž byste museli použít těžkou techniku, máme pro vás řešení.
Sůl je silný vysoušecí prostředek, což znamená, že má schopnost vysušovat, a nakonec pomáhat rozkládat pařezy zevnitř. Tato metoda je obzvláště lákavá pro ty, kteří na své zahradě jen neradi používají silné chemické prostředky nebo těžkou techniku, a nabízí tak přirozenější a finančně nenáročnější přístup k údržbě zahrady.
Věda, která za tím stojí
Když se na pařez nanese sůl, absorbuje vlhkost, kterou dřevo potřebuje k udržení své struktury. Jak pařez vysychá, stává se méně odolným a začíná se rozkládat, což usnadňuje práci přirozeným rozkladačům, jako jsou houby a bakterie, jak píše web ArchitecturalDigest. Časem se pařez rozloží do té míry, že jej lze snadno odstranit nebo se jednoduše začlení do půdy a obohatí ji o živiny.
Průvodce odstraněním pařezu pomocí soli krok za krokem
Abyste mohli pařez bez své zahrady takto jednoduše odstranit, nepotřebujete toho příliš. Stačit vám bude jen pár základních pomůcek.
- Vrták nebo velký šroubovák
- Zhruba 1 kg běžné kuchyňské soli
Začněte tím, že do pařezu vyvrtáte několik děr. Snažte se vyvrtat otvory hluboké asi 10 až 15 cm a rozmístěné přibližně 5 cm od sebe po celé horní ploše pařezu, jak radí web FamilyHandyman. Tyto otvory budou sloužit jako kanálky pro pronikání soli hluboko do dřeva. Každý otvor poté vydatně naplňte solí. Čím více, tím lépe. Tím se urychlí proces vysoušení a urychlí rozklad.
Fólie proces urychlí
Pro dosažení optimálních výsledků zakryjte pařez plastovou fólií, abyste udrželi vlhkost a urychlili proces rozkladu. Vytvoříte tak miniaturní skleníkový efekt, který zachytí teplo a vlhkost, jež dále rozkladu pařezu napomohou.
Nyní nechte přírodu dělat svou práci. Během několika následujících týdnů až měsíců bude sůl působit doslova jako kouzlo. Odčerpá z pařezu veškerou vlhkost a podpoří přirozený rozklad. Během několika měsíců můžete očekávat výrazný rozklad, i když úplný proces rozložení dřeva může trvat déle v závislosti na velikosti a typu pařezu.
Pak už záleží jen na vás, zda celý proces urychlíte třeba krumpáčem nebo lopatou, anebo si na stoprocentní výsledek jednoduše ještě nějakou dobu počkáte. Ještě rychlejší pak bude docela obyčejný dusičnan amonný. Musíte ho však použít ve správné koncentraci, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.