Kopřivové hnojivo lze vylepšit jednou zvláštní ingrediencí. Pro papriky je nepřekonatelným akcelerantem růstu – za pár dní budou k nepoznání

Papriky dokáže k růstu přimět hnojivo z docela obyčejného plevele. Je však třeba ho ještě vylepšit jednou unikátní přísadou.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Papriky potřebují k tomu, aby prospívaly, množství živin. A nezáleží na tom, jestli vám na zahrádce dělá společnost paprika setá (Capsicum annuum), někdy zvaná podle jiného názvosloví též paprika roční, nebo chilli papričky, jako je například paprika křovitá (Capsicum frutescens) nebo paprika čínská (Capsicum chinense). Všechny lze vyživit obdobným způsobem.

Hnojivo z kopřiv a křídy

Pro přípravu tohoto hnojiva si připravte dostatek kopřiv. Může jít o kopřivu dvoudomou (Urtica dioica) nebo kopřivu žahavku (Urtica urens). Není v tom rozdíl – oba druhy obsahují cenné výživové látky jako například vitamíny A, B, C, E a také minerály (železo, výživný vápník a draslík). Ke kopřivám však lze přidat i další bylinky, například řebříček obecný (Achillea millefolium) nebo pampelišky smetánky (Taraxacum sect. Taraxacum Kirschner et al.).

Bylinami naplňte nekovovou desetilitrovou nádobu asi do jedné třetiny. Poté zalijte vodou a přidejte jednu vrchovatou lžíci rozdrcené křídy. Roztok promíchejte a nechte 5 až 7 dní na teplém místě uzrát. Ten hotový poznáte tak, že se na jeho povrchu přestane tvořit pěna. Během této doby se v hnojivu pomnoží užitečné mikroorganismy a výluh z kopřiv bude připraven pro hnojení paprik.

Jak používat kopřivovou jíchu

Jakmile máte jíchu hotovou, můžete ji použít ke hnojení. A jak na to? Jednoduše zřeďte 1 sklenici jíchy v 5 litrech vody a papriky vydatně zalijte. Před tím by měla být zemina provlhčena nejméně do hloubky 3 cm, aby nedošlo k poškození kořenů. A pokud vám jícha zbude, můžete ji uchovávat tři týdny nebo ji použít pro hnojení jiných částí zahrady. Budou vám za ni absolutně vděčné prakticky všechny plodiny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Použít lze i vaječné skořápky

Pokud se vám nechce na zahradě připravovat páchnoucí jíchu, použijte vaječné skořápky. Uplatnit je lze dvěma způsoby. Můžete je jednoduše nadrtit a smíchat se zeminou kdykoli během růstového cyklu paprik nebo je na dva týdny zalijte vodou, nechte odstát a vzniklou tekutinu poté použijte jako zálivku.

Úrodu paprik je třeba také řádně zpracovat. Vyzkoušet můžete např. tento skvělý a chutný recept

Jaká další domácí přírodní hnojiva pro sladké i pálivé papriky znáte a připravujete?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Zobrazit další články