Za minutu oloupu plný hrnec brambor a to i bez škrabky. Celý život jsem to dělala špatně, dnes loupáním ušetřím desítky minut

Vařené brambory se mnohdy velmi obtížně loupou. Pokud však vsadíte na geniální trik, budete mít vše oloupáno za pár vteřin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Freepik
                   

Vařené brambory jsou základem mnoha jídel. Aktuálně jde zejména o bramborový salát, který se bez nich jednoduše neobejde. Aby si však zachovaly svou perfektní chuť a nenatáhly příliš mnoho vody, vyplatí se je vařit ve slupce. S obtížným loupání vám pak pomůže jeden geniální trik. A nebudete k němu potřebovat nic víc, než mísu naplněnou opravdu ledovou vodou. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, už nikdy na něj nedáte dopustit.

Jak správně uvařit brambory

Uvařit brambory není žádná věda. Můžete je vařit buď ve slupce nebo oloupané a rozkrájené na kousky. Oba způsoby mají své výhody a nevýhody. Ovšem vařené brambory se mnohem hůře loupou – i s tím však můžete zatočit.

Výhody brambor vařených ve slupce

Takto připravené brambory si zachovají většinu vitamínů a minerálních látek. Hlavně množství vitamínu C není v zimě zanedbatelné. To je nesporná výhoda. Nevýhodou je, že brambory nejsou nijak ochucené, což vadí, pokud je budete podávat jako přílohu. Lze je samozřejmě dodatečně osolit a ochutit třeba bylinkami, ale není to ono. Další nevýhodou je pracné loupání horkých brambor. Částečně si pomůžete, když brambory oloupete mírně vychladlé, a pak krátce prohřejete na pánvi na kousku másla a zároveň je dochutíte.

Geniální hack pro bleskové oloupání brambor iZdroj fotografie: Pixabay

Jak na vaření brambor ve slupce

Na vaření ve slupce se hodí především brambory typu A a B, tedy salátové a přílohové. Brambory typu C jsou určené na pyré, jsou plné škrobu a měkké a při vaření ve slupce vám popraskají a rozsypou se. Samostatnou kapitolou jsou brambory nové, ty se ve slupce vařit doporučuje, a dokonce je možné je s ní i konzumovat. Mladé, nevyzrálé brambory obsahují velké množství vitamínu C, nejvíce je ho právě ve slupce.

Na vaření vybírejte jen zdravé, nepoškozené hlízy. Ty napadené nebo mechanicky poškozené obsahují zárodky plísní a hniloby a v tom brambory vařit nechcete. Brambory dobře vydrhněte kartáčkem, pokud jste nekoupili prané. Odhalíte případné poškození a kdyby některá z nich přece jen praskla, nedostane se do ní pak špína z vody.

Jak uvařit brambory iZdroj fotografie: Pixabay

Na co si ještě dát pozor

Aby se hlízy rovnoměrně uvařily, vybírejte pokud možno stejně velké kousky. Není-li to možné, větší brambory dejte do spodu a ty menší navrch. Brambory zalijte horkou vodou a vařte 30 až 45 minut podle velikosti. Vodu můžete osolit. Zda jsou uvařené, vyzkoušejte špejlí nebo jehlicí na největší bramboře. Pokud do ní lehce zajede, máte hotovo.

Extra rychlé loupání brambor

Když se brambory vaří, připravte si pomůcky nezbytné k jejich oloupání. Půjde o mísu naplněnou opravdu ledovou vodu. Ta z kohoutku obvykle nestačí, doplnit ji tedy budete muset několika kostkami ledu. Uvařené brambory do ní jednoduše vložte a po pár vteřinách vyjměte. Slupka na obou koncích jednoduše stáhnete rukou a máte hotovo. Celý hrnec tak můžete mít hotový v opravdu rekordním čase a bez zbytečného nepořádku.

Geniální hack pro bleskové oloupání brambor. Celý hrnec zvládnete klidně i za minutu

Jaké triky používáte při vaření a loupání brambor vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články