Geniální způsob skladování cibule: V papírovém sáčku vydrží klidně 6 měsíců

Skladování cibule v papírovém sáčku je skvělý způsob, jak prodloužit její trvanlivost. Jen sama o sobě však tato metoda nestačí.

Aby vám zásoby cibule vydržely opravdu dlouho, měli byste si jejich výdrž pojistit obyčejným kuchyňským pomocníkem i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Skladování cibule způsobem, který zachová její čerstvost až po dobu šesti měsíců, může znít jako kulinářský mýtus, ale má své kořeny v praktické, léty ověřené moudrosti. Tajemství tohoto důmyslného způsobu skladování? Jednoduchý papírový sáček.

Načasování sklizně je důležité

Všímejte si příznaků, jako je žloutnutí a usychání listů a také charakteristického zlatohnědého odstínu vnější slupky – ta musí zároveň získat šustivý skoro až papírový vzhled. Jakmile tyto ukazatele rozpoznáte, je čas cibuli opatrně vyrýt a dbát na to, abyste ji nijak nepoškodili. Nejméně 10 dní před sklizní ji také přestaňte hnojit i zalévat – umožníte jí tak vyzrát, takže její skladování bude o to jednodušší a dlouhodobější.

Po opatrném vyjmutí cibule z půdy je nutné ji nechat důkladně usušit. Neodstraňujte zeminu kartáčem, protože tato ochranná vrstva zabraňuje poškození jemných vnějších vrstev. Abyste usnadnili sušení, položte cibuli na dobře větraný povrch, například na zahradní záhon nebo pod střechu, pokud hrozí nepříznivé počasí, jak radí web iReceptář.

Chyba, které se dopouští téměř každý: Zkušený zahradník prozradil, proč se nikdy nesmí skladovat cibule vedle brambor

Toto sušení, které obvykle trvá tři až čtyři týdny, dále koncentruje chuť a připravuje cibuli na dlouhodobé skladování. Dodržováním těchto důležitých kroků – od správného načasování sklizně až po pečlivé sušení a strategické skladování – si zajistíte, že bude mít přístup k této lahodné štiplavé zelenině opravdu po dlouhou dobu. A ta trocha péče, kterou kvůli tomu cibuli věnujete, za toto privilegium rozhodně stojí.

Nepřítel čerstvosti: Vlhkost a světlo

Hlavními protivníky v boji o zachování čerstvosti cibule jsou podle webu TopRecepty vlhkost a světlo. Pokud je cibule vystavena těmto vlivům, může změknout, předčasně vyklíčit nebo zplesnivět. Tuto zeleninu proto skladujte na chladném, tmavém a suchém místě, kde může volně cirkulovat vzduch. Toto prostředí výrazně zpomaluje proces degradace a umožňuje cibuli zachovat si svou strukturu a chuť. S tím vám může pomoci i papírový sáček.

Červnový booster pro papriky a rajčata: Zálivka z cibulových slupek iZdroj fotografie: Rasbak / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
Aby vám uskladněná cibule vydržela co nejdéle, musíte se o nic správně postarat – papír se postará o udržení správného mikroklimatu

Metoda papírových sáčků

Zvolte si papírový sáček, který je dostatečně pevný. Před naplněním sáčku cibulí v něm vytvořte nůžkami několik malých otvorů. Tento krok ještě více zlepší proudění vzduchu. Poté jednoduše vložte cibuli do sáčku (ale nepřeplňte ho). Cílem je, aby každá cibule měla dostatek prostoru pro cirkulaci vzduchu. Po naplnění sáček volně přehněte, aby se uzavřel, a uložte jej na chladném a tmavém místě. V takových podmínkách vám cibule vydrží opravdu dlouho, jak jsem se sama přesvědčila. A Chalupáři-Zahrádkáři doporučují i mražení.

Jaké jsou vaše triky pro skladování cibule?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články