Osvědčené hnojivo našich babiček, které přináší výsledky. Nesmírně vyživí všechny balkónovky a pokojovky

                   

Jaro je pro rostliny vždy náročným životním obdobím. Musí se totiž vypořádat se zpožděným růstem a nedostatkem světla během zimních měsíců, ovšem zároveň by už měly nasazovat na květy nebo dokonce na plody. A jak jim v překonání tohoto těžkého životního období pomoci? Vsaďte na recept našich babiček.

Jak připravit hnojivo z cibule

Cibulové hnojivo je mezi zahrádkáři velmi oblíbené. Je totiž velmi bohaté na železo a vápník. Jeho příprava není nijak složitá, budete potřebovat jen:

  • 1 litr vody,
  • slupky ze 2–3 středně velkých cibulí
  • a kapku jódu.

Do vody přidejte jód a také cibulové slupky. Vše důkladně promíchejte a nechte odstát po dobu alespoň 24 hodin. Slitou tekutinu nařeďte čistou vodou v poměru 1 : 2 nebo 1 : 3 a použijte jako zálivku. Pro silnější účinek smíchejte toto hnojivo ještě s výluhem z kvasnic. Budete potřebovat 100 gramů kvasnic, 250 gramů cukru a 10 litrů vody. Vše smíchejte a nechte dvě hodiny odpočívat. Poté promíchejte s naředěným cibulovým hnojivem a můžete zalévat.

Pomůže i hnojivo ze starých kůrek

Pro hnojení jsou však skvělé i nejrůznější kuchyňské zbytky. Máte doma starý chleba? Použijte ho jako výživu pro rostliny. A jak na to? Do kbelíku o objemu 5 litrů nasypte zbytky pečiva tak, aby sahaly přibližně do jeho poloviny. Až po okraj dolijte nádobu vodou a uložte do teplé místnosti. Tady nechte hnojivo 1 týden kvasit a po této době ho přeceďte a nařeďte v poměru 1:3. Používejte ve formě zálivky jednou týdně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak na hnojivo z bobkového listu

Další velmi levné hnojení získáte z bobkového listu. Jednoduše toto koření rozemelte na prášek a jednou měsíčně promíchejte se svrchní vrstvou substrátu ve vašich květináčích. Ale pokud se vám zdá celý postup příliš pracný, klidně vyzkoušejte i tekutou variantu. A jak na to? Čtyři velké listy vavřínu vznešeného zalijte vodou o teplotě 70 °C. Nádobu přikryjte víkem a nechte 4 hodiny louhovat. Aplikujte stejně jako hnojivo ze starých kůrek.

Na zeleninu se hodí mléko

Potřebujete vyživit sazenice plodové zeleniny? Pak použijte 500 mililitrů čerstvého mléka, rozmíchaného v 5 litrech dobře odstáté nebo ještě lépe dešťové vody. Mléko obsahuje celou řadu důležitých živin – především vitamíny (A, C, D, E a K). Ty mají společně schopnost posílit sazenice zeleniny a dodat jim vše potřebné pro maximální úrodu. Musíte je však tímto mléčným hnojivem zalévat jednou týdně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Růst a vývoj pokojových rostlin pak podpoříte tak, že výše připravené hnojivo smícháte ještě s hnojivem z banánu. Budete ovšem potřebovat jen jeho slupku, která je bohatá na dusík, draslík a fosfor. A jak na to? Banánový odpad nakrájejte na malé kousky a zalijte 300 mililitry převařené vody. Nechte louhovat tři dny. Poté výluh přeceďte a nařeďte odstátou vodou v poměru 1 : 5. Opět použijte jako zálivku.

Hnojivo z čajových listů

Skvěle však využijete i jiné zbytky z kuchyně. Skvěle vám poslouží třeba vylouhované čajové lístky. A jak je použít? Jednu polévkovou lžíci tohoto přírodního hnojiva zalijte 0,5 litru teplé vody a nechte přes noc vyluhovat. Během této doby se do vody uvolní řada účinných látek, jako např. dusík, draslík, fosfor, hořčík a zinek. Macerát následně podávejte svým rostlinám formou zálivky.

Jaká další přírodní hnojiva používáte při péči o své rostliny vy?

Vyzkoušejte si také, jak snadno lze připravit hnojivo z droždí
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články