Jablka už hnít nebudou, při skladování v pilinách vydrží celou zimu

Docela obyčejné piliny mohou být při uskladnění jablek neocenitelným pomocníkem – ochrání je před plísní a hnilobou.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Sklizená jablka je nutné správně uchovat, aby zůstala čerstvá a aromatická po delší dobu. Působení vlhkosti, vzduchu a teplotních výkyvů může vést k rychlému kažení. A to by byla opravdu škoda. Nastavení optimálních podmínek, jak informuje web Gardeners, je proto opravdu nezbytné.

Jak správně skladovat jablka

Správné skladování jablek začíná opatrným zacházením od okamžiku sklizně, jak píše web MasterClass. Zde jsou kroky, které lze jednoznačně doporučit:

  • Po sklizni jablka nemyjte ani neutírejte. Jednoduše odstraňte všechny listy a jemně oddělte stopky. Mytím se do jablek může dostat vlhkost, která může podpořit vznik plísní a hniloby.
  • Pečlivě prohlédněte každé jablko a oddělte poškozené, nahnilé nebo otlučené kusy. Skladujte pouze neporušená, zdravá jablka.
  • „Abyste jablka ochránili před vlhkostí a vzduchem, zabalte každé jablko zvlášť do obyčejného papíru,“ radí čtenářka Věra N. z Kunratic.

Použití pilin jako podestýlky

Skvělým pomocníkem jsou ovšem podle mých zkušeností také piliny. Na dno skladovacích nádob nasypte vrstvu pilin. Působí jako izolační bariéra, která pomáhá absorbovat přebytečnou vlhkost. Piliny také fungují jako přirozený izolant a udržují stabilní mikroklima uvnitř skladovacích nádob. Jakmile jsou piliny na místě, rozložte zabalená jablka do dvou nebo více vrstev.

Aby vám jablka ve sklepě vydržela opravdu dlouhou dobu, musíte pro ně najít to správné místo – potřebují chlad a tmu iZdroj fotografie: Pixabay
Aby vám jablka ve sklepě vydržela opravdu dlouhou dobu, musíte pro ně najít to správné místo – potřebují chlad a tmu

Dbejte na to, aby mezi nimi byl dostatečný prostor a mohl mezi nimi cirkulovat vzduch. Ideálním místem pro skladování jablek je prostor s trvalou teplotou, která není nižší než +5 stupňů Celsia. Mezi nejlepší možnosti patří sklep, spíž nebo dokonce prosklený balkon. Podle zjištění redaktorek Chalupáři-Zahrádkáři vám jako úložný prostor skvěle poslouží i krabice s pískem. A jablka, která vytřídíte jako zkažená, klidně dopřejte hortenziím – odvděčí se vám.

Co s nadbytkem jablek? Udělejte si domácí mošt

Praktická rada zkušených sadařů

Zkušení sadaři mají další cenný tip, jak ještě více prodloužit životnost skladovaných jablek. Doporučují umístit do skladovací nádoby vatové tampony nebo polštářky namočené v potravinářském octu. Tato důmyslná metoda pomáhá prodloužit trvanlivost jablek tím, že zabraňuje růstu plísní a hniloby. Ocet je však třeba pravidelně doplňovat.

Jaké jsou vaše osvědčené triky při skladování jablek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články