Jahody vydrží v lednici čerstvé až 3 týdny, pomůže jim k tomu namočený kapesník

Když víte jak na to, můžete si jahody v lednici uskladnit o něco déle. Stačí jen vhodný tác, dost místa a také papírový ubrousek.  

Jahody v odkapávači ve dřezu i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jahody jsou oblíbené ovoce, které zejména v letních měsících vyhledávají nejen děti, ale i dospělí. V kuchyni se dají využít na nejrůznější způsoby, od lahodných dezertů po sladké hlavní chody, nebo velkolepé dorty. Využijte toto ovoce na maximum a skladujte ho tak, aby vám vydrželo co nejdéle.  

Jahody kontrolujte už při nákupu 

Ať už kupujete jahody na trhu, nebo pěstujete své vlastní na zahrádce, vždy to znamená starost s tím, jak větší množství těchto sladkých plodů uskladnit. Není nic horšího, než když se jahody zkazí, nebo zplesniví a práce vynaložená na zahrádce přijde vniveč, nebo zbytečně utratíte nemalé peníze za jahody na trhu. Naštěstí existuje pár jednoduchých rad, díky kterým jahody vydrží v lednici o něco déle a vy je tak stihnete bez obav zkonzumovat.  

Buďte rychlí a pečliví

Jahody jsou se svojí konzistencí na plesnivění velmi náchylné. Po sběru vyžadují opravdu rychlou konzumaci anebo šetrnou péči, která pomůže dobu uskladnění prodloužit. Důležitý je už nákup jahod. Vždy byste měli vybírat jen pevné, kulaté a svěží plody. Jahodám s otlaky, nebo počínající plísní se vždy obloukem vyhněte, protože takové jahody se téměř jistě zkazí mnohem dříve. Před uskladněním proto všechny jahody důkladně protřiďte a nevhodných kusů se zbavte.  

Protříděné jahody pečlivě opláchněte pod studenou tekoucí vodou a odstraňte z nich tak veškeré nečistoty. Jahody raději nenamáčejte, jelikož umí velmi dobře absorbovat vodu, což může ovlivnit jejich texturu a také chuť. Po opláchnutí proto jahody vysušte papírovým ručníkem a na vzduchu je pak nechte úplně oschnout. Suché jahody jsou o poznání méně náchylné k tvorbě plísní a jejich trvanlivost se tak o něco prodlužuje.  

jahody na prkénku iZdroj fotografie: Pexels

Suché jahody jsou méně náchylné  

Ideálním místem pro uskladnění jahod je určitě chladnička. Nádobu pro skladování jahod vystelte papírovým ručníkem nebo kapesníkem, který absorbuje přebytečnou vlhkost. Suché jahody pak položte v jedné vrstvě na podnos a zabraňte tak zbytečným otlakům a mačkání. Pokud je volně přikryjete plastovým obalem, nebo sáčkem, umožníte tak proudění vzduchu a zabráníte ztrátě vlhkosti. Tác s jahodami pak skladujete ve spodní šuplíku lednice, kde je vlhkosti o něco více.  

Uskladněné jahody pak nezapomeňte pravidelně kontrolovat a zkažené kusy průběžně odstraňovat. Takto uskladněné jahody vydrží ve vaší lednici o poznání déle a vy si tak můžete v klidu rozmyslet, jak s nimi naložíte. Výborná je jahodová bublanina a jahodové knedlíky, ovšem čerstvé jahody se šlehačkou v parném letním dni nic nepřekoná.  

Jak skladujete jahody vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články