Při odmrazování dělá chyby většina z nás: Ničíme tím jídlo, platíme více za energie a zkracujeme životnost lednice. Jaký je tedy správný postup?

Pokud si nejste jistí tím, jak často odmrazovat mrazák, inspirujte se jednoduchým návodem pro úplně všechny hospodyňky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Odmrazování mrazáku je důležitá. Pokud v něm totiž vzniknou příliš velké a vysoké ledové krusty, pak jednoduše nebude pracovat správně. Vy si zvýšíte spotřebu elektřiny a bohužel riskujete také jeho poškození. Jednou z bych je tedy nízká frekvence odmrazování.

Jak často odmrazovat mrazák

Mrazák odmrazujte 1 až 2 krát ročně, nebo když se vytvoří vrstva ledu. 1 cm námrazy už je hraniční pro správnou funkci přístroje a také zvyšuje spotřebu elektrické energie. Pokud máte mrazák s funkcí „no frost“, samozřejmě toto řešit nemusíte.

Kdy odmrazovat mrazák

Vyplatí se odmrazovat v zimních měsících, kdy není tak náročné uchovat potraviny ve zmrazeném nebo v případě lednice v chladném stavu. Někdy je ale potřeba odmrazit mrazák v létě, aby byl připraven na úrodu ovoce a zeleniny. Není-li po ruce druhý mrazák, musíte si vystačit s domácími prostředky.

Co s potravinami v mrazáku

Máte chladící boxy? Pak dejte předem zmrazit chladící válečky, vložte je na dno boxů a pak do nich potraviny naskládejte, zvlášť ty z lednice a zvlášť zmrazené. V boxu vydrží v nezměněné kvalitě několik hodin. Nemáte-li, zafunguje metoda našich babiček.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zmrzlé balíčky obalte novinami, naskládejte je do igelitových tašek a vložte do peřin nebo dek. Důkladně obalte do co největší vrstvy. Vydrží několik hodin. Stejně to bude fungovat i s s potravinami z lednice. V zásadě je ale vhodné se na odmrazování předem připravit a mít obsah mrazáku i lednice zredukovaný na co nejmenší míru.

Příprava na odmrazení mrazáku

Samostatný mrazák vytáhněte ze zásuvky. U lednice s dvojím kompresorem vypněte jen mrazící část, jinak musíte odmrazit celou lednici. Dvířka nechte otevřená, aby dovnitř mohl proudit teplý vzduch. Šuplíky vyndejte. Nejdou-li hned vytáhnout, nechte led trochu povolit.

Není-li mrazák vybaven odtokovou trubičkou, připravte si nádoby na zachycení vody z ledu (dobře se osvědčují různě velké pekáče) a před mrazák zastrkejte hodně savé hadry. Při rozmrazování kontrolujte stav, vodu vylévejte a hadry vyměňujte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak správně rozmrazovat mrazák

Rozmrazování trvá několik hodin v závislosti na vrstvě ledu a teplotě okolního prostředí. Potřebujete-li tento proces urychlit, nabízí se několik řešení.

  • Můžete použít obyčejnou sůl. Buď led jen posypejte vrstvou soli nebo vyrobte silný solný roztok a námrazu jím polijte.
  • Dalším pomocníkem je horká voda. Nádoby s vařící vodou vložte do mrazáku, pokud jsou příčky plastové, tak raději na podložku. Průběžně vodu vyměňujte za horkou a hrnec posouvejte.
  • Lze také použít horký fén, ale tento způsob vyžaduje vaši plnou asistenci, takže je jen pro trpělivé. Rozhodně ale nelze položit zapnutý fén do mrazáku, mohla by do něj vniknout voda.

Dokončení celého procesu

Měkký led můžete opatrně setřít měkkou stěrkou nebo uvolněné kusy vybrat ručně. Po jeho odstranění mrazák vymyjte běžným saponátem, v případě zápachu ještě octem. Vytřete ho do sucha. Šuplíky také umyjte a osušte. Zapněte ho a nechte nachladit na teplotu -18 °C. Máte-li, použijte funkci „rychlé mrazení“. Potraviny naskládejte do šuplíků a vložte zpět do mrazáku.

Jak často odmrazujete mrazák vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články