Na řezu užitkových a okrasných stromů během zimy není nic složitého – musíte si jen osvojit několik opravdu důležitých zásad.
Péče o keře v zimních měsících je zásadní pro zachování jejich zdraví a odolnosti v příštím roce. Klíčovým postupem, který pomáhá zajistit jejich správný růst a produktivitu, je prořezávání. To se podle informací z webu ReceptyPrimaNápadů nejčastěji provádí na podzim nebo na jaře. Přínosný však může být i zimní řez.
Proč řezat dřeviny v zimě
Zimní prořezávání slouží několika účelům. Například snižuje stres rostlin, umožňuje rychlejší a snadnější hojení ran a také dovoluje lépe identifikovat správné větve, které je třeba prořezat. Tento postup připravuje půdu pro silný jarní růst a podporuje vznik nových výhonů.
Pravidla prořezávání
Pamatujte si, že je vždy nezbytné používat ostré a dezinfikované nástroje. Začněte odstraňováním malých větví a postupně přejděte k větším. Ořezávejte ty odumřelé, nemocné nebo poškozené a zároveň přitom zachovejte celkový tvar a strukturu rostliny.
- Tvarujte korunu: Vytvoření dobře větrané koruny zajistí dostatečnou cirkulaci vzduchu a oslunění. Ořezávání přehuštěných a slabých větví zase zlepšuje celkový zdravotní stav stromů a keřů.
- Stříhejte pod úhlem: Provádějte řezy pod mírným úhlem, abyste zabránili hromadění a stékání vody do rány a podpořili její lepší odtok. A po řezu všechny keře dobře pohnojte, Chalupáři-Zahrádkáři doporučují dřevěný popel.
Znásobení sklizně ovoce
Zimní řez ovocných stromů je pro bohatou úrodu v následujícím roce klíčový. Zahrnuje odstranění suchých, chorobami nebo škůdci napadených výhonů a odumřelého dřeva. Klíčová je také podpora růstu terminálních výhonů, jak radí web Zahrada a Příroda.
- Hrušně a jabloně: Odstraňte především mrtvé dřevo.
- Rybíz a angrešt: Důkladně prořeďte všechny větve.
- Malinové keře: Odstraňte zcela suché dvouleté výhony.
Typy řezu pro různé stromy
„Během bezmrazých dnů lze řezem tvarovat mnoho okrasných dřevin, s výjimkou bříz, javorů a ořešáků, protože ty v tomto období brzy vylučují mízu, což vede k prodlouženému hojení a možné infekci. U nich je proto nejlepší provádět řez ve vegetačním období, po plném rozvinutí listů,“ radí náš čtenář Petr N. z Kamence a já mu vzhledem ke svým zkušenostem dávám za pravdu. Pozor je však třeba dát na dva druhy, které vyžadují jinou péči:
- Břízy a javory: Prořezávejte po úplném rozvinutí listů.
- Ořešáky: Optimální doba prořezávání je červenec až srpen.