Jak na prořezání angreštu v říjnu: Pár chytrých řezů zvýší úrodu v příštím roce

Podzimní čas nabízí ideální příležitost k prořezání některých ovocných keřů. Stačí pár správných řezů a angrešt bude v příštím roce obsypaný velkými a sladkými bobulemi.

Prořezání angreštu v říjnu: Pár šikovných řezů a úroda v příštím roce bude dvojnásobná i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Koncem léta je u konce také plodné období většiny rostlin. Jednoleté pomalu chřadnou a trvalé se začínají připravovat na nadcházející chladné dny. V září se vám naskýtá skvělá příležitost k pravidelnému prořezávání angreštu. Touto činností vytvoříte místo pro nové výhonky i plody. Takto budete moci sklízet plné kyblíky šťavnatých bobulí.

Proč angrešt prořezávat

Na přelomu srpna a září zpravidla dochází k zastavení růstu výhonků angreštu i dalších ovocných keřů, a proto je ideální čas k jejich prořezávání. Takto se zbavíte nejen poškozených částí, ale preventivně keře ochráníte před různými nemocemi, houbovými chorobami nebo plísněmi. Dokonce se prořezáváním větví sníží i možnost výskytu škůdců, kteří dají raději přednost hustšímu porostu.

Rozdíly v prořezávání ovocných keřů

Než se do této práce pustíte, nesmíte zapomenout, že způsob prořezávání různých druhů ovocných keřů se může lišit. To záleží především na tom, které výhonky plodí nejvíce plodů. Zatímco v případě černého rybízu jsou to ty mladé, u angreštu a červeného rybízu roste nejvíce bobulí na zralých o něco starších zdravých větvích.

Jak na řez černého rybízu 

V tomto případě byste měli ze všeho nejdříve odstranit všechny staré výhonky, které ležely přímo na zemi a po sklizni již neměly sílu se narovnat vzhůru. Dále se zbavte všech poškozených a nemocných větví, abyste předešlí šíření nákazy a dalších problémů i na zbylé výhonky nebo okolní keře. Tímto řezem podpoříte tvorbu mladých výhonků, které budou v další sezoně bohatě plodit. 

prořezávání angreštu iZdroj fotografie: Depositphotos
Podzim je ideální k prořezávání angreštu

Jak prořezávat angrešt

Stejně jako červený rybíz i angrešt se prořezává tak, že odstraníte jednoleté výhonky uvnitř keře. Ve výsledku by vám mělo zůstat jen 3 – 4 zralých větví. Vhodné je odstranit také výhonky starší 6 let. Zbavte se i kusů větví, které zahušťují celý keř, abyste jej více provzdušnili a vytvořili prostor pro nové, které se v příštím roce budou tvořit.

Na co si dát při prořezávání pozor

Důležité je si k této činnosti zvolit vhodné nástroje. Ať už se rozhodnete používat ostrý nůž nebo zahradnické nůžky, zvolené nástroje by měly být vždy čisté a dezinfikované. Jedině tak předejdete případné kontaminaci rány bakteriemi a snížíte riziko vzniku infekce. Po každém použití proto nástroje důkladně vyčistěte, abyste je měli připravené k dalšímu použití.

Jak prořezávat stromkový a keřový angrešt

Kdy provádíte prořezávání angreštu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články