Tupé struhadlo ještě nemusí být na odpis. S trochou šikovnosti mu ještě dokážete vrátit bývalou slávu a ostrost.
Struhadlo se ve většině domácností používá poměrně často. Ovšem kvůli tomu se nutně musí stát, že po nějakém čase doslouží a přijde o svou ostrost. A jestliže se to stane, pak ho většina lidí vyhodí do koše. Vy to však dělat nemusíte – stačí si osvojit šikovné tipy, jak ho opět dostat do kondice.
Broušení struhadla o hrnek
Určitě už jste slyšeli například obroušení struhadla alobalem. Tak něco podobně nefunkčního vám určitě radit nebudeme. Ovšem pokud sáhnete po poctivém keramickém hrnku, o jehož dno se dají nabrousit i nože, určitě nebudete litovat. Jednoduše s ním párkrát strouhněte přes struhadlo (použijte jeho dno). Budete příjemně překvapeni, jak ostrý opět je váš nezbytný kuchyňský pomocník.
Pomůže i smirkový papír
Velmi podobně funguje také broušení struhadla smirkovým papírem. Opět stačí jen několikrát přejet po jeho zubech a struhadlo bude opět zase ostré. Ale pozor – musíte se vyhnout tomu, aby vám do jídla napadaly malinké šupinky kovu (to platí i pro broušení struhadla o hrnek). Proto po této proceduře struhadlo opláchněte a dobře osušte.
Jak pečovat o struhadlo
Abyste se vyhnuli tomu, že budete muset své struhadlo brousit opravdu často, naučte se o něj správně pečovat. Aby se nože v kuchyni netupily, je vhodné je ukládat do speciálních stojanů. A stejný prostor dopřejte i struhadlu, určitě by se o něj ve skříni nemělo nic otírat.
A pokud možno také toho pomocníka nedávejte do myčky. Mycí cyklus ho totiž může tupit (koneckonců podobné doporučení platí i pro nože). Místo toho ho po každém použití ihned opláchněte, osušte a uložte na místo.