Jak rychle opracovat vlašský ořech: Pomocnou ruku podá mikrovlnka

Ušetřete si práci a zjednodušte si loupání a čištění ořechů. Stačí je na pár minut vložit do mikrovlnky a za chvíli máte hotovo. Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik.

Skořápky vlašských ořechů byste určitě neměli vyhazovat i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Vlašské ořechy jsou nejen vynikající pochoutkou, ale díky velkému množství vitamínů a dalších prospěšných látek také velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Svou jedinečnou chutí se hodí k přípravě téměř jakéhokoliv pokrmu. Ať už si je chcete přidat do kaše nebo už nachystat na vánoční cukroví, měli byste vědět, jak si usnadnit práci s jejich louskáním. V redakci jsme vyzkoušeli rady ze stránky Food NDTV a vložili je na pár minut do mikrovlnné trouby. Za chvíli jsme měli hotovo.

Jak na čištění ořechů

Než se dostanete ke křupavému a chutnému jádru, musíte napřed prorazit tvrdou skořápku, která jej obklopuje. Pro mnoho lidí je jejich louskání hotovou noční můrou, protože je to práce namáhavá i časově náročná. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si ji usnadnit a ušetřit spoustu času. S jejich pomocí budete mít všechny ořechy připravené k použití jen za zlomek času. Jak jsme psali již dříve na Chalupáři-Zahrádkáři.cz, vysušené připravené ořechy lze skladovat i několik měsíců.

Změkčete skořápku, je to snadné

Před louskáním se rozhodně vyplatí napřed skořápku dostatečně změkčit. K tomuto účelu je vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Dejte na sporák a nechte vařit, a po dosažení varu pokračujte ještě dalších 20 minut. Poté vodu slijte, ořechy zalejte studenou vodou a nechte postupně vychladnout. Teprve poté se můžete pustit do práce.

Ořechy vydrží chutné klidně i rok, musíte jen použít mrazák iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak čistit ořechy pomocí láhve

Láhev od piva, šampaňského nebo vína postavte na pevnou tvrdou podložku a do jejího hrdla umístěte ořech tak, aby jeho špička směřovala nahoru. Jednou rukou jej pevně přidržujte a druhou uchopte kladivo. Do připraveného ořechu opatrně udeřte aniž byste poškodili láhev a máte hotovo. Skořápku snadno odstraníte a jadérko ořechu zůstane s trochou šikovností téměř neporušené. Pomocí tohoto triku i dalších způsobů, o kterých jsme se již zmiňovali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři.cz si hravě poradíte i bez louskáčku.

Jak odstranit slupku z ořechů

Každý vlašský ořech pokrývá tenká slupka, které v některých případech způsobuje jeho nahořklou chuť. Té se velmi snadno zbavíte, pokud ořechy vložíte na pár minut do mikrovlnky. Jak potvrzuje portál Delishably, stačí ořechy rozložit na talíř, přikrýt plastovým krytem do mikrovlnky a ohřívat 1 – 1,5 minuty. Tuto metodu vyzkoušela i naše čtenářka Jaroslava H. z Mšena: ,,Před loupáním ořechy ohřeju v mikrovlnce a ušetřím si čas jejich namáčením. Mám je tak hned připravené k použití.”

Jak na skořápku vlašských ořechů bez louskáčku

Jakým způsobem opracováváte vlašské ořechy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články