Schovejte si skořápky vlašských ořechů, je z nich skvělé hnojivo: Stačí je povařit, vodu z nich pak použijte jako zálivku

Čaj ze skořápek vlašských ořechů dodá rostlinám všechny potřebné živiny, stačí ho jen připravit podle přesného návodu.

i Zdroj fotografie: Freepik / Nenad Stojkovic / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Živiny, které se nacházejí v ořechových skořápkách, jsou velmi rozmanité. Jde především o draslík, vápník a fosfor. Ovšem nesmíme zapomínat ani na sodík, zinek, mangan, železo a měď. Tyto živiny jsou důležité pro správný růst a vývoj rostlin a u některých druhů mohou dokonce podnítit i kvetení. Skořápky ořechů lze použít jako přírodní hnojivo několika způsoby. Lze je například rozemlít a přidat do půdy kolem rostlin, ovšem připravit si z nich můžete i perfektní tekuté hnojivo.

Jak připravit hnojivo ze skořápek

Příprava hnojiva není těžká – stačí povařit skořápky z 20 ořechů v jednom litru vody. Dvacet minut varu stačí – poté nechte hnojivo vychladnout přes noc. Nakonec přeceďte a nařeďte v poměru 1:3 vodou (vody musí být více). V zimě používejte toto hnojivo jednou za 14 dní, během vegetační sezóny pak nejlépe každý týden.

Jak uchovat vlašské ořechy

K výrobě hnojiva je nutné použít zcela zdravé skořápky – proto je nutné ořechy správně uchovávat. Máte-li menší množství ořechů, je vhodnější je vyloupat, neboť zaberou méně místa na skladování. Je-li jich větší množství, pak je nutné je uchovat ve skořápkách.

Skořápky vlašských ořechů jako hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Především musí být suché

Než ořechy uskladníte, je nezbytné je důkladně usušit. Platí to o těch vyloupaných i nevyloupaných. Jinak je napadnou plísně a na ně jsou ořechy opravdu náchylné. Suchý ořech má suchou skořápku a jádro úplně zaschlou slupku.

Jak usušit ořechy doma

Nejlépe uschnou přirozenou cestou. Jádra rozložte v jedné vrstvě na síto nebo na papír a nechte na vzdušném tmavém místě prosychat. Můžete je usušit i v sušičce nebo v pootevřené troubě na nízkou teplotu. Nevyloupané ořechy se za slunného suchého počasí nejsnáze suší venku v jedné vrstvě. Při nepřízni počasí na dobře větrané půdě nebo i kdekoli v bytě.

Ochrana před vlhkem světlem a teplem

Ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, které ale snadno podléhají žluknutí. Částečně je proti tomu chrání skořápka. Proces naopak urychlí světlo a teplo, proto je při uskladnění zásadní tma a chlad. Často je také napadají plísně, proto se nemohou skladovat ve vlhku.

Skořápky vlašských ořechů byste určitě neměli vyhazovat iZdroj fotografie: Freepik

Jak uskladnit vlašské ořechy

Správně vysušené ořechy je však také třeba uchovávat na vhodném místě, jinak se mohou rychle zkazit.

  1. Vyloupané suché ořechy můžete po kratší dobu uchovat ve vzduchotěsné nádobě v tmavé chladné spíži nebo v lednici. Jistější způsob je zavařit je. Nasypte je do zavařovacích sklenic a zavařte na 80 °C 20 minut. Pak je rovněž uskladněte v chladné spíži na tmavém místě. Takto vydrží zhruba rok. Nejlépe a nejdéle je uchováte v mrazničce. Ořechy dejte do vzduchotěsné nádoby nebo nasypejte do sáčků se zipem, snadno totiž přejímají pachy. V mrazničce můžou být až 2 roky, pak ztrácejí chuť.
  1. Nevyloupané suché ořechy sesypte do síťovaných nebo papírových sáčků a zavěste v chladu a suchu. Za ideálních podmínek zůstanou v kondici i 2 roky.

Jaké oblíbené triky se skořápkami vlašských ořechů máte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články