Ne každý z nás disponuje prostory vhodnými na skladování brambor. To neznamená, že bychom se této oblíbené zeleniny původem z Ameriky měli vzdát. Existuje řada účinných metod, jak docílit toho, aby nám brambory vydržely déle čerstvé a chutné.
Ideální teplota prostředí, v němž jsou brambory skladovány, by se měla pohybovat v rozmezí 4-8 °C. Jejich ochlazování by přitom mělo probíhat postupně – v opačném případě by mohly brambory dostat šok, na základě čehož by se rychleji zkazily. Významnou roli zde hraje také vlhkost vzduchu. Ta by měla být skutečně vysoká – od 85 do 95 %. Při nižších hodnotách hrozí scvrknutí a ochabnutí jednotlivých hlíz následkem jejich vyschnutí.
Jednoduché a účinné
Aby nedocházelo ke ztrátě tolik potřebné vlhkosti vzduchu, existuje řada lidových triků, které tento nezbytný prvek udrží na dostatečně vysokých hodnotách.
Za tímto účelem budeme potřebovat:
- PET lahev
- Vlhký hadřík
- Nůž (či jiný nástroj vhodný na řezání plastu)
Tentokrát se zaměříme na jednu z nejjednodušších metod, které jsou využívány. Pro zachování ideální vlhkosti vzduchu vložíme do nádoby, v níž jsou brambory skladovány, plastovou lahev. Než tak učiníme, odřízneme hrdlo a na jejích bokách vytvoříme několik děr. Do takto upravené lahve vložíme vlhký hadřík. Ten by měl být přiměřeně vlhký, rozhodně ne mokrý. V opačném případě hrozí vznik nebezpečných plísní, které mají schopnost skutečně rychlého šíření. Na množství 50 kg brambor postačí jediná lahev o objemu 1 litr.
Výsledky tohoto jednoduchého, avšak efektivního způsobu zajištění dostatečné vlhkosti, je možné pozorovat již po pár týdnech. Takto vytvořený „zavlažovací“ systém bychom měli pravidelně kontrolovat, v případě potřeby hadřík znovu navlhčit, případně vyměnit.