Pokud se vám na zahradě urodily okurky, můžete je uchovávat v lednici po opravdu dlouhou dobu, pokud víte jak.
Oblíbená okurka (okurka setá – Cucumis sativus) je rostlinou z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae). A právě teď vrcholí jejich sklizeň – abyste si jich však mohli užívat ještě dlouhou dobu, nemusíte je vždy zavařovat. Mohou totiž poměrně dlouho vydržet i v lednici – stačí jen použít ty správné postupy.
Pomůže papírový kapesník a sáček
Pokud potřebujete uložit opravdu velké okurky, můžete je uchovat s pomocí sáčku a papírového ručníku. Každou jednotlivou okurku proto zabalte právě do papírového ručníku utěrky nebo kapesníku a následně je uložte do igelitového sáčku. V jednom může být i více okurek – neměly by se však na sebe příliš tlačit. Nakonec sáček zavažte a máte hotovo.
Okurky udrží čerstvé i voda
Pokud se teprve chystáte okurky sklízet, a přitom počítáte s tím, že je chcete uchovat opravdu dlouho, uřežte je správně. Musíte jim totiž nechat opravdu dlouhou stopku. Tu budou potřebovat, protože právě tu je nutné strčit do sklenice s vodou. Sklenici je nutné v lednici dobře zavřít, aby okurky nepopadaly. Namočená však mu být pouze stopka – pokud by se máčela i horní část okurky, velmi rychle by shnila.
Vodu je třeba pravidelně vyměňovat. Kontrolujte ji každých 4 až 5 dní. Podle potřeby ji také dolévejte. A to samé provádějte s okurkami. I přes veškerou péči by se totiž mohly nějaké známky hniloby projevit. Pokud půjde vše dobře, mohou takto okurky vydržet báječně šťavnaté a čerstvé i dva měsíce. Uvidíte, že budou chutnat docela jako čerstvě sklizené.
Nejúčinnější způsob skladování okurek
Existuje ovšem ještě jeden účinnější způsob, který vám pomůže uchovat okurky po velmi dlouhou dobu jako čerstvé. Potřebujete sáček se zipem, z něhož je možné vysát vzduch. Pokud to uděláte a budete postupovat opravdu pečlivě, mohou vám okurky v tomto provizorním domově vydržet i 2 až 2 a půl měsíce. Místo sáčku se zipem také můžete použít vakuovací krabičku.
Okurky je možné uchovat i mimo lednici
Nemáte v lednici dostatečný prostor, ale také byste chtěli uchovat okurky opravdu dlouho? Pak to zkuste ve spíži – i tam by vám mohly vydržet poměrně dlouho, možná až 1,5 měsíce. A co pro to musíte udělat? Stačí vzít suchou a čistou sklenici a na její dno nasypat mletou hořčici. Postačí ta obyčejná, kterou běžně seženete v obchodě. Je lepší vzít nádobu se širokým hrdlem o objemu nejméně 5 litrů, do které se bez problémů vejdou i poměrně velké okurky.
Krk by měl být také dostatečně široký, abyste okurky mohli snadno vložit dovnitř a později je opět bez problémů vyjmout. Důležité je vzít také správné množství hořčice. Na pětilitrovou sklenici budete potřebovat 100 až 150 gramů suché hořčice. Okurky dobře omyjte a osušte a teprve poté je vložte do zavařovací sklenice. Poté ji uzavřete pevným víkem a uchovejte na chladném místě. Takto mohou zůstat čerstvé řadu týdnů.