Kopřiva obsahuje mnoho cenných živin důležitých pro výživu zahrady. Aby je však vaše rostliny využily na maximum, je třeba vyrobit správné hnojivo.
Kopřivové hnojivo patří mezi nejosvědčenější dodavatele živin na zahradu vůbec. Pokud ho použijete správně, můžete se těšit na maximální výsledky, a to jak ve své užitkové, tak i okrasné zahradě. Nejlépe se osvědčuje při hnojení listnatých rostlin (pro jehličnany se tedy příliš nehodí). Neocení ho však bohužel ty kyselomilné (jako například vřesy nebo borůvky). U těch je třeba vždy sáhnout po jiném prostředku, který jim co do složení a obsahu živin bude vyhovovat mnohem lépe.
Jak kopřiva prospívá zahradě
V této plevelné rostlině je možné najít celou řadu prospěšných látek. Jde především o chlorofyl, dusík, železo a draslík, navíc hotové kopřivové hnojivo vydrží ve vhodných podmínkách až 6 měsíců, takže si s jednou dostatečně velkou dávkou vystačíte po většinu vegetačního období. A jak si připravit hnojivo? Nasbírejte na něj mladé kopřivy. Můžete je vzít třeba v příkopu u cesty nebo ze své zahrady (vždy si však berte rukavice). Poté je rozdrťte nebo nakrájejte na malé kousky, aby se kopřivy mohly co nejlépe a nejrychleji vylouhovat.
Následně je nasypte do velkého kbelíku. Vše zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Nejlepší je použít dešťovou vodu, ale v případě nouze vám postačí i voda z kohoutku. Přidejte vhodné závaží, jako je například cihla, abyste kopřivy důkladně ponořili a nechali je potopené. Poté nádobu zakryjte a trpělivě čekejte. Pozorujte bublinky ucházející na povrch a připravte se i na poměrně nepříjemný zápach! Jakmile obojí ustane, což se stane asi po 3 až 4 týdnech, bude vaše hnojivo připraveno k použití.
Jak používat kopřivové hnojivo
Kopřivovou kejdu je nyní třeba přecedit a následně naředit, jinak by mohla hnojené rostliny spíše spálit. A jak na to? Jednoduše zřeďte 1 díl kopřivového hnojiva s 10 díly vody a hojně aplikujte na rostliny na záhoncích nebo k listnatým dřevinám. Pokud si po několika týdnech (v závislosti na velikosti vaší zahrady) založíte další kbelík s kopřivovou kejdou, budete mít k dispozici zdarma po celou vegetační sezónu organické hnojivo pro všechny vaše zahradní rostliny, a to jen s minimem námahy.
Co přidat do kopřivové kejdy
Pokud však chcete, aby se do hnojiva uvolnilo opravdu maximum živin, pak ještě před finálním vložení cihly vmíchejte mezi kopřivy staré pečivo. Na běžně velký kbelík vám postačí jeden malý bochník chleba. Ten rozlomte na několik dílů, vmíchejte mezi kopřivy a vše zatižte cihlou. Teprve poté vše zalijte vodou. Pečivo pomůže k lepší fermentaci kejdy, takže hnojivo bude hotové rychleji a lépe se z něj vylouhují některé cenné látky. Navíc tak můžete využít jinak nepotřebný domácí opad (chléb může být i plesnivý nebo jinak znehodnocený).