Uchovejte si štiplavé palice česneku přes celou zimu. Díky těmto tipům zůstane v perfektní kondici po celé měsíce

                   

Mezi českými zahrádkáři je česnek kuchyňský (Allium sativum), známý též jako česnek setý, velmi oblíbenou plodinou. Částečně nás k jeho pěstování vede nouze – v obchodech totiž bývá jen zřídkakdy k dostání v té správné kvalitě. Chybí mu nejenom správná vůně a štiplavost, ale také mnohé cenné látky. Jde například o vitamíny A, B a C, nebo minerály v čele se selenem, vápníkem a jódem. A jak úrodu uskladnit?

Naše babičky nedaly dopustit na cibuli

Jestliže se i vy letos potýkáte s nadúrodou cibule, pak ji neváhejte využít. Z té zpracované si ponechte slupky. I v nich je totiž obsažena řada antibakteriálně a protiplísňově působících látek, které česnek během zimy skvěle ochrání. Celé paličky česneku vložte do látkového sáčku a zasypte slupkami. Dobře protřepte, aby se dostaly opravdu úplně všude. Je to důležité.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Ale dbejte i na správné uskladnění. Jediným vhodným místem pro takto uskladněné palice je dobře větraná spíž nebo kumbál. Měl by tu proudit čerstvý vzduch. Nikdy však textilní sáčky jen tak neodkládejte. Místo toho je zavěste do prostoru a česnek postupně odebírejte. V této podobě vám bez problémů vydrží až do konce zimy, aniž by byla jakkoliv dotčena jeho kvalita.

Vhod přijde i obyčejná mouka

Mouka dokáže z okolí vytáhnout přebytečnou vlhkost a zároveň česnek ochrání před bakteriemi a dalšími škodlivými mikroorganismy. Stačí jen palice česneku rozložit do vhodné nádoby a moukou je důkladně zasypat. Předtím ovšem zkraťte stonky a nádobu s moukou a česnekem uložte na chladné a tmavé místo. Vždy, když jednu paličku odeberete, vše opět pečlivě uzavřete a vraťte zpět. Pečlivost se v tomto případě vyplácí.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Skvělým pomocníkem je také sůl

Tento konzervant provází lidstvo už od počátku jeho historie. Plody vysuší, ale přitom v nich zachová cenné látky. V česneku jde zejména o flavonoidy, polysacharidy, triterpenové saponiny, lektiny, lutamylpeptidy a steroidní saponiny. Postup je stejný jako v předchozím případě. Vrstva soli by měla dosahovat o 2-3 centimetry výš než hlavičky česneku. Jinak nebude ochranný efekt zaručen.

Pomůže vám i dřevo

Samozřejmě nemáme na mysli poctivé špalky, ale piliny, které vám zbyly v dílně. Musí být samozřejmě dobře vysušené, s těmi vlhkými žádnou parádu neuděláte. Celé hlavičky je nutné pilinami zasypat ve vhodné nádobě. Tu dobře uzavřete a uložte do temna a chladu. Odebírejte podle potřeby. V nouzi vám mohou pomoci i čisté hobliny třeba ze zverimexu.

Česnek je nutné sklidit v té správné zralosti. Zjistěte, jak ji můžete jednoduše rozpoznat
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články