Naučte se nejlepší domácí hacky na to, jak rychle vyčistit plynový sporák doslova během několika okamžiků. Znovu získá svůj lesk.
Pokud nevíte, jak efektivně odstranit připálené jídlo, mastné usazeniny a další velmi odolné nečistoty z plynového sporáku, zpozorněte. Existuje totiž několik šikovných triků, které vám pomohou vyčistit plynový sporák během pár okamžiků. Hodit se vám budou jen běžní pomocníci ze spíže a trocha správné techniky – do žádných drahých čističů rozhodně nebude třeba investovat. Můžete tak na obyčejném úklidu i velmi výrazně ušetřit.
Jak začít s čištěním plynového sporáku
Ze všeho nejdříve je třeba sejmout rošt a odstranit z jeho povrchu všechny napadané nečistoty, tedy především drobky a nepřipečené zbytky jídla, a to nejlépe houbičkou, měkkým kartáčem nebo hadříkem. Pečlivě také rozeberte hlavní součásti hořáků, kde se dokáže také usadit množství nečistot.
Pokud není jednoduché setření nečistot ze sporáku možné, nechte je namístě – vrátíte s k nim později. Rozhodně pro urychlení celého procesu nikdy nepoužívejte: ocelovou vlnu, kartáče s tvrdými štětinami, žínky s pemzou nebo dokonce nože a jiné ostré nástroje. Může totiž snadno dojít k trvalému poškození jeho povrchu.
Jak vyčistit plynový sporák octem
Během vaření se vyplatí překypěné polévky, omáčky či mléko odstraňovat z varné desky průběžně nebo jejich vzkypění ještě lépe předcházet. Stačí po vychladnutí jednoduše otřít povrch varné desky vlhkou houbou nebo hadříkem z mikrovlákna, mnohdy ani není potřeba používat saponát. Pokud jsou skvrny mastné, pak se v každém případě vyplatí k jejich vyčištění použít běžný prostředek na mytí nádobí. Na plynovou varnou desku vám však ještě lépe poslouží roztok vody, octa a prostředku na mytí nádobí.
Stačí vzít jeden šálek vody, přidat do něj dvě lžíce octa a jednu lžíci prostředku na mytí nádobí. Tato osvědčená kombinace si poradí s prakticky jakýmikoli nečistotami. Odnímatelné části sporáku se také vyplatí jednou nebo dvakrát do měsíce (podle intenzity používání sporáku) ponořit do horkého roztoku připraveného z vody a octa (použijte poměr 1:3). Když voda zcela vychladne, pak jemně očistěte celý rošt malým kartáčkem s měkkými štětinami. Nakonec je důkladně opláchněte, osušte a vraťte na sporák.
Pasta z jedlé sody na čištění sporáku
Dalším osvědčeným způsobem čištění plynového sporáku je pasta z jedlé sody. Pro její přípravu stačí v misce smíchat pár lžiček jedlé sody s vodou, a to tak, aby vznikla jemná kaše. Pokud je sporák opravdu silně znečištěný, pak doporučujeme do pasty přidat ještě trochu soli, která vám usnadní odstranění zaschlých zbytků jídla z povrchu roštu.
A jak tento čisticí prostředek použít? Jednoduše naneste pastu na znečištěný povrch a po 15 až 20 minutách ji jednoduše setřete měkkým hadříkem. Nakonec stačí vše opláchnout vlažnou vodou a máte hotovo.