Jak na čištění pánve: Když nic nepomáhá, vyplatí se sáhnout po citronu a soli

Připálenou pánev lze zbavit nečistot během několika minut. Stačí vsadit na osvědčené pomocníky ze spíže a správný postup.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud se vám povedlo silně napálit pánev například usazeninami starého tuku, nemusíte ji vyhazovat nebo rezignovat na její plnou funkčnost. Naopak – i opravdu silně znečištěnou pánev můžete vyčistit během několika minut, a to téměř bez námahy. Není to nijak složité.

Kyselina citronová s čištěním pomůže

Pokud najdete doma sáček kyseliny citronové, pak máte vyhráno – v ruce totiž držíte jeden z nejlepších čističů na připáleniny vůbec. Jediné, co musíte udělat, je rozmíchat jednu lžíci kyseliny v pěti litrech teplé vody a pánev do ní ponořit. Po deseti minutách pustí i ty nejodolnější usazeniny, které následně snadno odstraníte houbičkou.

Pokud by to stále nešlo (a u některých typů pánví se to opravdu může stát), pak zkuste působení kyseliny citronové ještě zesílit – a to tím, že ji v pánvi povaříte alespoň pět minut. Po vychladnutí by měly „pustit“ i ty nejodolnější usazeniny, na které jinak neplatí ani profesionální čističe z obchodu.

Pánev vyčistí i rebarbora

Vsadit však můžete i na přírodní náhradu kyseliny citronové, kterou je docela obyčejná rebarbora. Budete potřebovat asi 5 centimetrů dlouhý stonek, ten v pánvi povařte deset minut společně s šálkem vody (tekutinu podle potřeby přilévejte) a pak už jen dočistěte připáleniny. A pokud máte rebarbory na zahradě opravdu hodně, můžete ji použít i na čištění jiných druhů nádobí.

Pánev lze vyčistit i solí

Jestliže doma toho pomocníka nenajdete, nemusíte zoufat. Velmi dobrá a účinná je i sůl – bude však zapotřebí o něco delší působení. Pánev tak musíte v roztoku nechat namočenou přes noc (na pět litrů vody použijte tři lžíce soli a dobře promíchejte).

Jak vyčistit připálenou pánev iZdroj fotografie: Depositphotos

A vsadíte-li na postup s vařením, pak budete muset vytrvat alespoň 10 minut. Pánev však každopádně čistěte pokud možno ještě vlažnou – pokud zcela vychladne, mohou se připáleniny opět přichytit o něco úporněji. A to byste zcela jistě nechtěli.

Jaké jsou vaše triky pro čištění znečištěných pánví?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články