Pokud nedáte dopustit na dobře vypadají sporák, ale do čištění tohoto přístroje se vám rozhodně nechce, protože je komplikované, využijte vazelínu.
S mastnými a připečenými usazeninami na sporáku si často nevíme rady. Není však třeba kvůli nim kupovat drahé čističe, které navíc kuchyni mnohdy zaplní nepříjemným zápachem. Bohatě si vystačíte s docela obyčejnou vazelínou.
Jak vazelínou vyčistit sporák
Ano – máme na mysli tu, která se používá pro kosmetické účely. Nenechte se odradit tím, že je hořlavá – to je na většině čističů určených pro čištění sporáku a trouby napsáno také, ovšem v malé vrstvě, kterou na čištění sporáku použijete, to rozhodně neplatí.
A jak vazelínu použít? Stačí malé množství tohoto prostředku nanést na obyčejnou houbičku na nádobí a vyčistit vše potřebné. I plynové sporáky tak budou rázem jako nové. Navíc vás tento způsob čištění nebudete téměř nic stát.
Odvápnění sporáku s pomocí octa
Přetéká vám často tekutina z hrnce? Pak si zhruba jednou za měsíc udělejte čas na odvápnění sporáku s pomocí octa. Usazeniny vzniklé z tvrdé vody totiž mohou poškozovat části tohoto spotřebiče a snižovat tak výkon i životnost. Důležité je to hlavně v oblastech, kde z kohoutku běžně teče tvrdá voda.
Pro perfektní vyčištění nastříkejte na sporák směs octa a vody (stejná směs se hodí i na čištění kávovarů, v takovém případě jen do prázdné nádoby vložte klasický filtr). Následně všechny nečistoty odstraňte obyčejnou houbičkou. Pro odstranění zašlých nánosů proces ještě jednou opakujte.
Odstranění připečených zbytků rýží
U hodně používaného sporáku se občas může stát, že ani po umytí není krásně čistý a lesklý. Příčinou mohou být malinké zbytečky připečeného jídla, které je velmi těžké odstranit. Pro jemné vydrhnutí a perfektní výsledek tak budete potřebovat menší množství rýže. Rýži nasypte na sporák, přidejte vodu a důkladně ji za pomoci houbičky roztírejte po ploše sporáku tak, aby se rýže dostala opravdu do každého záhybu. Všechny nečistoty se tím odrhnou a sporák bude působit opět zářivě čistým dojmem.
Co nejvíce součástek myjte po každém použití
I přesto, že se do toho nikomu nechce, dokáže pravidelné mytí všech součástí sporáku ideálně po každém použití doslova zázraky. Platí to hlavně na často používané části a pro případ, kdy trochu jídla kápne nebo vykypí tam, kam nemá. U složitějších a dražších sporáků se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce, protože správnou údržbou prodlužujete životnost celého spotřebiče, což se rozhodně vyplatí (někdy například není vhodné použití chemických čističů nebo drátěnky).