Šikovný fígl školních kuchařek: Stačí smíchat pár surovin, pánve i hrnce budou opět jako nové

Některé nádobí nepatří právě mezi naše favority co do umývání. Řeč je o pánvích, které může být extrémně obtížné umýt.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Extrémně špinavé pánve nemusí být vizitkou nepořádné hospodyňky. Ve skutečnosti dokáže být olejový povlak na jejich povrchu opravdu odolný. To však neznamená, že už nikdy nepůjde dolů, a že tedy budete muset časem své nádobí vyhodit a pořídit si nové. Naopak – šikovné domácí způsoby čištění zachrání i ty nejzašpiněnější kousky.

Vyberte si správný postup

Nejprve určete druh znečištění. Připálené pánve jsou obvykle výsledkem nedbalosti nebo nešikovnosti při vaření. To však ničemu nevadí. Pokud znečištění není silné, lze použít lidové prostředky jako například mýdlový roztok. Pánev je vhodné v něm na chvíli namočit a pak připáleniny odstranit jemnými kartáči a houbičkami.

A jak umýt pánev od silného připálení? To záleží na tom, z jakého materiálu je vyrobena. Pokud vám záleží na kvalitě vašeho nádobí, měli byste následující krok brát opravdu vážně: smaltované nádobí totiž například nelze čistit kyselinou a sůl zase není vůbec vhodná pro nerez.

Jak umýt smaltovanou a nerezovou pánev

Spálenou oblast nejdříve bohatě posypte solí. Poté do pánve nalijte trochu vody a nechte odpočívat 2 až 3 hodiny. Poté strčte nádobí pod horkou vodu a řádně vše vydrhněte houbičkou. Nerez ovšem potřebuje trochu jiným přístup. Nerezové pánve jsou poměrně odolné vůči vysokým teplotám, takže se se připálí. Je u nich ovšem důležité včasné odstranění veškeré mastnoty a nečistot, protože jinak tento materiál velmi rychle ztrácí své vlastnosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Začněte jednoduše: na houbičku naneste trochu octa nebo citronové šťávy rozpuštěné ve vodě (použijte roztok v poměru 1 lžička citronové šťávy na 1 šálek vody) a pánev na všech znečištěných místech důkladně otřete. Poté nádobí ještě opláchněte teplou vodou a máte hotovo. Místo octa a citronové šťávy je možné použít i kávovou sedlinu. Princip čištění je poté úplně stejný.

Jak zbavit smaltovanou pánev tmavého povlaku

Pokud váš smalt přišel o svůj jedinečný vzhled, pak ho napálených krust nečistot co nejrychleji ji zbavte. A jak na to? Nejdříve dobře zasypte veškeré znečištění solí. Můžete si také připravit solný roztok, nalít na pánev a 20 minut vařit – tak se dostanete i do opravdu obtížně přístupných míst. Nečistot se však můžete zbavit i běžným pískem. Ten je třeba nasypat na nečistoty a poté po povrchu pánve přejíždět houbou nebo žínkou.

Jak zbavit pánve tuku

K nejúpornějšímu znečištění pánví a hrnců však patří napálený starý olej nebo tuk. Naštěstí vám skvěle pomůže směs obyčejné kuchyňské soli a horké vody. Položte pánev do větší nádoby, pokud je to možné, naplňte ji horkou vodou a nasypte do ní sůl (v poměru 2 až 3 lžíce soli na 1 litr vody). Čím bude nalitá voda teplejší, tím rychleji se tuk rozštěpí. Nechte nádobí 30 až 40 minut odpočívat a během tohoto času můžete pravidelně přidávat horkou vodu. Nakonec nečistoty odstraňte jarem.

Nechcete při čištění nádobí sahat po chemii? Vsaďte na šikovný čistič z octa

Jaké jsou vaše triky pro čisté a lesklé nádobí?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Zobrazit další články