Výroba účinného hnojiva z kuchyňských zbytků: Použitím silonek si lze značně usnadnit práci

Pokud nevíte, co si počít s kuchyňskými zbytky, naučte se z nic vyrobit rychlé hnojivo. Poslouží vám obyčejná punčocha.

i Zdroj fotografie: iStock / Depositphotos
                   

Pokud jste v kuchyni doslova jako doma, pak se jistě potýkáte s množstvím různých biologických zbytků. Obvykle se doporučuje jejich vhození do kompostu, kde se časem přemění na účinné hnojivo. Ovšem využít je můžete i jinak – takříkajíc napřímo. S trochou péče a šikovným trikem se totiž dokážou proměnit v hnojivo opravdu bleskově a hnojit budete moci už za několik málo dní.

Kuchyňský odpad jako pomoc pro rostliny

Okrasnou i užitkovou zahradu lze pohnojit odpadem různého typu. Hodit se vám budou zejména živiny ze zbytků ovoce a zeleniny, zbytky bylin (jako jsou např. listy salátu a kopřivy), kávová sedlina a čajové sáčky, drobky pečiva, zbytky raw jídel a omáček, zbylé ovesné vločky, rýže a další obiloviny. Naopak se nikdy nepoužívají odřezky masa a ryb, a zbytky vajec (vyjma skořápek) a mléčných výrobků (jejich absencí v kompostu lze zabránit šíření nebezpečných bakterií a zápachu).

Jak vyrobit hnojivo ze zbytků

Vezměte si velký kbelík a vyložte ho punčochou. Tu na konci zavažte, pokud nemá konec, jinak by vám zbytky do kbelíku propadávaly. Kbelík pak naplňte co největším množstvím biologických zbytků. Vybírejte ty, které je poté možné vhodit i do kompostu. Jde například o tyto:

  • Zbytky ovoce a zeleniny
  • kávová sedlina a čajové sáčky (oba druhy tohoto odpadu jsou bohaté na dusík, což je důležitý prvek pro vaše rostliny)
  • Zbytky z vaření: slupky z brambor apod.
  • Popel z krbu nebo grilování: popel má vysoký obsah minerálních látek,
  • Hnijící květiny a rostliny: tyto odpady dodají vašemu hnojivu živiny a vodu.
Naučte se využít zbytku kuchyňského odpadu tak, aby z něj vzniklo rychlé hnojivo pro rostliny. Budete překvapeni, jak je účinné. iZdroj fotografie: Depositphotos

Vše stačí zalít vodou

Tyto kuchyňské zbytky jednoduše zalijte kýblem vody (měla by být nejlépe dešťová) a nechte na teplém místě tři až čtyři dny kvasit. Po této době je hnojivo hotové, zbytky odpadu stačí z punčochy jen vytřepat do kompostu a zbytek použít jako zálivku. Punčocha vás zbaví nutnosti filtrace a celý proces tak bude efektivnější. Navíc není problém založit novou várku hnojiva okamžitě znovu.

Co ještě použít do kompostu

Ovšem v domácnosti je možné najít i další skupiny odpadu, které se skvěle hodí do kompostu, i když se nehodí pro výrobu toho hnojiva. V jejich čele stojí papír a karton. Tyto výrobky z přírodních surovin jsou vynikajícím zdrojem uhlíku pro kompost a dokážou zabránit například jeho zahnívání. A vložit byste do něj měli i zbytky ze zahrady, tedy například piliny, posekanou trávu, listí apod.

Je třeba ovšem si uvědomit i to, že některé odpady nelze kompostovat. Jde například o tuk zbylý z vaření, maso, kosti a nebiologické materiály. Ty by měly být odděleny a recyklovány jiným způsobem. V kompostu by vám totiž mohly nepříjemně uškodit. Zbytky skořápek a dalšího podobného biologického materiálu je pak vhodné vždy překrýt vrstvou jiných zbytků nebo zeminy, aby na kompost nepřilákaly škůdce.

Jak využíváte nejrůznější odpad z domácnosti vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články