Proč nikdy nevylévat nálev z okurek? 8 nevšedních důvodů by měl znát úplně každý

                   

Také milujete zavařené okurky, ale nepatříte právě mezi fanoušky jejich nálevu? Je pravda, že jen málokdo dokáže vypít celý obsah sklenice. A to i přes to, že někteří fanoušci večerní zábavy nedají na okurkový lák dopustit co se ranní kocoviny týče. Ovšem vylévat byste ho neměli ani v jiných případech. Můžete se totiž v kuchyni uplatnit v celé řadě pokrmů. A kde ho tedy použít?

Naložte si vařená vejce

Většinou jsme zvyklí tuto potravinu po uvaření ihned zkonzumovat. Ale v některých případech by to byla škoda. Zkuste vajíčka naložit na dva dny do láku od okurek. Uvidíte, jak skvělou chuť získají. Hodí se pak do salátů nebo ke konzumaci jen tak. A stejně můžete v nálevu zkusit i marinování různých druhů sýrů. I tady vás jejich chuť opravdu příjemně překvapí. Nebudete se muset stydět předložit je návštěvám.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Poslouží i jako čistící prostředek

Ocet všeobecně rozpouští vodní kámen. Stačí ho nanést na měkký hadřík a otřít s ním vodovodní kohoutky a další místa, kde se tato nečistota ráda usazuje. Silně znečištěné vybavení domácnosti je pak vhodné do láku z okurek naložit přes noc a ráno omýt studenou vodou. Uvidíte, že vodní kámen nebude mít šanci. A pokud byste se nesetkali s úspěchem, použijte čistý ocet. Ten odstraní i ty nejodolnější usazené krusty.

Dejte si lák po cvičení

Nejspíš jste to už také zažili – seskočili jste z cvičebního náčiní a všechny svaly vás bolely. Ale okurkový lák obsahuje složky, které zmírňují bolesti svalů, a navíc vám dodá i některé cenné látky. Dopřejte si ho místo iontového nápoje a budete příjemně překvapeni jeho účinky. A stejně působí i při kocovině. Takže pokud se chystáte na pořádnou pařbu, vyplatí se mít nějaké ty okurky nachystány v lednici.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Okyselte si čočkovou kaši

Tradičně se do tohoto oblíbeného jídla přidává ocet. Ovšem zejména pro děti může poté být takováto čočka na kyselo prostě příliš kyselá. Pomozte si proto nálevem z okurek. Jídlo zjemní, lehce okyselí a kombinace s čočkou mu opravdu sluší. Koneckonců – obvykle se k čočce kyselé okurky podávají. Tak proč bychom je jednou nemohli dát i přímo dovnitř? Jakmile to jednou zkusíte, už to nebudete dělat jinak.

Marinujte oblíbenou i neoblíbenou zeleninu

Ale možnosti marinování tady stále ještě nekončí. Chutná vám marinovaná červená řepa, cibule, mrkev, petržel apod.? Pak je zkuste naložit právě do okurkového láku. Je to snadné. Nakrájejte je na co nejtenčí plátky, vložte do láku a zatižte tak, aby byly celé ponořené. Marinujte v lednici. Hotovo byste měli mít za 3-4 dny, ale samozřejmě můžete v láku nechat zeleninu i déle. Bude mít o to výraznější chuť.

iZdroj fotografie: Pixabay

Naložte si maso, bude křehčí

Další potravinou, která se skvěle hodí pro naložení do okurkového láku, jsou nejrůznější druhy masa. Perfektní bude zejména to vepřové nebo kachní. Maso nechte v láku od okurek odpočívat přes noc (samozřejmě v lednici). Následující den ho upravte obvyklým způsobem. Budete překvapeni, jak skvělou chuť získá. Jen pozor se solením – nálev už bývá slanější, takže s tím kořením pro jistotu raději trochu uberte.

Vraťte chuť starým bramborám

Ne všechny brambory, které přineseme z obchodu nebo ze sklepa, se mohou pyšnit plnou chutí. Zejména starší svraštělé kousky už mívají to nejlepší období za sebou. Pokud však do vody, ve které je budete vařit, přidáte nálev od okurek, jejich zajímavá chuť vás určitě překvapí. A stejnou službu vám udělá třeba i libeček, kmín (ten také pomáhá proti nepříjemnému nadýmání) nebo třeba mléko.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nálev se hodí místo octa

Okurkový nálev je přirozeně kyselý. Tak proč této vlastností nevyužít a nezařadit ho do běžného vaření? Hodí se totiž všude tam, kde běžně používáte ocet. Koneckonců – však ho v něm také najdete. Uplatní se v jídlech, kde potřebujete jen jemnou kyselost a žádnou přehnanou ostrost. Jen nezapomeňte na jemnou chuť okurek a také na to, že je nálev slaný. Takže opatrně se solením, nemuselo by se vám to vyplatit.

Hledáte ideální recept na naložení okurek? Vyzkoušejte tento báječný lák
Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články