Uchování jahod bez mražení a zavařování: Osvědčený prvorepublikový postup si vystačí jen s cukrem – chutnají jako čerstvé a vydrží věky

                   

Na našich zahradách se nejčastěji vyskytuje pěstovaná kulturní forma jahodníku – jahodník velkoplodý (Fragaria ananassa). Právě jeho plody dominují počátku léta. Ovšem pochutnat si lze i na plodech jahodníku obecného (Fragaria vesca), obecně známého též pod lidovým jménem lesní jahoda. A oba druhy jahodníků lze skvěle uchovat i bez použití zavařovacího hrnce nebo mrazáku.

Proč si dopřávat jahody

Jahody jsou oblíbené nejenom pro svou báječnou chuť, ale i díky množství vitamínů, jako je například vitamín C nebo vitamíny skupiny B. Jsou tedy bohaté např. na kyselinu listovou nebo také na riboflavin a pyridoxin. Nechybí v nich ovšem ani vitamín K, betakaroten (provitamín A) nebo oblíbený antioxidant a samozřejmě také vitamin E. Z minerálních stopových prvků pak v červené dužině najdete především mangan, měď a draslík.

Jak uchovat jahody bez zavařování

Nejdříve jahody posbírejte a poškozené nebo napadené plody urychleně seberte, aby později hnilobou nenakazily ty ve svém okolí. Ovšem takto postižené jahody nikdy nevyhazujte na kompost – patří jedině do popelnice. Poté jahody omyjte a naložte na 10 minut do vody. Po deseti minutách ji slijte a jahody zbavte stopek.

Znovu je prohlédněte. Pokud narazíte na poškozené plody, vyřaďte je. A velké plody rozdělejte na dvě části, budete tak mít jistotu, že během skladování nezačnou předčasně kvasit. Poté si ještě připravte sterilizované zavařovací sklenice a víčka a dostatečné množství cukru. Jahody si odvažte a podle toho si připravte i cukr. Poměr surovin by měl být 1:1.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Naložte jahody do cukru

Omyté a osušené jahody začněte rovnat do sklenic. Řádně si umyjte ruce nebo ještě lépe použijte rukavice. Na dno každé sklenice přijde vrchovatá lžíce cukru, poté malá vrstva jahod a štědrá dávka cukru. Takto pokračujte, dokud nenaplníte sklenice zcela. Pamatujte si však že horní vrstvu musí tvořit cukr.

Sklenice důkladně uzavřete a uložte na stinné, chladné místo. Skvěle se hodí spíž nebo třeba lednice, pokud svým skladovacím prostorám příliš nevěříte. Pokud chcete trvanlivost jahod naložených v cukru ještě prodloužit, pak sklenice na několik minut zavařte. Po otevření skladujte jahody v lednici a spotřebujte do tří dnů.

Jaké jsou vaše tipy pro rychlé a efektivní uskladnění letního ovoce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články