Intervaly odmrazování mrazáku i chladničky by měly být pravidelné. Příliš velká vrstva námrazy totiž spotřebovává více elektřiny.
Odmrazování mrazáku není žádná věda. Přesto se do této činnosti nechce většina lidí pouštět nijak často. Přitom doporučený interval odmrazování u mrazáku je přibližně každých 6 měsíců a lednička by se měla čistit alespoň dvakrát do měsíce (včetně odmrazení zadní stěny, pokud je to třeba). Pokud nejsou tyto intervaly dodrženy, může se ve spotřebiči objevit námraza, díky níž bude chlazení méně efektivní a účet za elektřinu se zněkolikanásobí.
Postup na odmrazení mrazáku
Než začnete rozmrazovat mrazák, vypněte ho a případně vytáhněte ze zásuvky. Potraviny v něm uložené samozřejmě přendejte do jiné mrazničky, pokud možno v co nejkratší době, aby nezačaly rozmrzat. Zvláště choulostivé je na to ovoce a bylinky. Ty je třeba při uložení mimo mrazák dávat nejlépe do termotašky.
Nemáte-li jiný mrazák nebo nevypomůže sousedka, můžete potraviny na několik hodin zabalit do větší vrstvy novin a pak uložit v taškách mezi dvě peřiny nebo několik dek. Pár hodin vám takto vydrží v nezměněném stavu, záleží také na okolní teplotě, ale snažte se mrazák odmrazit co nejrychleji.
Pomůcky k rychlejšímu odmrazování
K rychlejšímu odmrazení mrazáku pomůže horká voda, sůl a nebo zakoupené prostředky k tomu určené, většinou to bývá sprej určený přímo k odstranění námrazy. Ten stačí nastříkat a nechat působit. Můžete si také vypomoci horkým fénem, ale to je poněkud namáhavé. Nicméně pokud spěcháte, může se i tento způsob ukázat jako velmi efektivní a především rychlý.
Jak na odmrazení mrazáku
V závislosti na tloušťce ledové vrstvy a také na čase, který máte k dispozici, můžete nechat mrazničku volně otevřenou (a počkat až led odtaje), nebo použít některý z výše uvedených urychlovačů. Šuplíky vyndejte. Na spodek mrazáku vložte velký pekáč nebo dva (klidně se mohou překrývat) a před mrazničku i pod ni složte v několika vrstvách savé osušky, ručníky nebo podobné tkaniny, které dobře sají vodu.
Tak si zajistíte, že nebudete později vytírat půl místnosti a případně předejdete i nechtěnému úrazu uklouznutím po nějaké té louži. Vodu v pekáči kontrolujte a průběžně vylévejte. Až zmizí všechen led, mrazničku vytřete do sucha, vložte zpět šuplíky a zapněte. Nechte namrazit na teplotu -18 °C a pak znovu šuplíky postupně vyndejte a vraťte do nich potraviny. Pokud bude některá jen mírně rozmrzlá, raději ji spotřebujte a znovu ji nezmrazujte.
Tipy pro maximálně rychlé odmrazení
Spěcháte-li nebo je vrstva ledu příliš vysoká, můžete jej buď posypat solí nebo postříkat rozmrazovacím sprejem. Velmi účinné je také vložit hrnec s horkou vodou, případně několik hrnců. Vodu po zchladnutí vyměňujte za horkou a hrnec posouvejte, aby led rovnoměrně odtával. Vodu zachycujte, jak je uvedeno výše. Tento způsob je asi nejrychlejší, ale vyžaduje neustálý dohled. Totéž platí, použijeme-li horký fén.