Geniální způsoby využití jehličí: Přírodní antibiotikum, obrana před útokem krtků i dobrý podpalovač

Jehličí ještě nevyhazujte do koše či kompostéru. Překvapí vás, kolika způsoby ho můžete ještě zužitkovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ač to málokdo tuší, jehličí má mnohočetné využití v domácnosti i na zahradě. Je proto škoda se jej zbavovat, může vám prokázat ještě velkou službu. Obzvláště borovice pak obsahuje velké množství kyseliny askorbové, známější jako vitamin C. Ten je nezbytný pro správné fungování organismu a udržuje nás ve zdraví. Pro využití v kuchyni či u konzumace se ale dobře ujistěte, že strom, ze kterého jehličí získáte, není chemicky ošetřen.

Možnosti využití jehličí

Existuje několik báječných způsobů, jak jehličí zužitkovat. Záleží jen na vás, který z nich vám bude nejbližší.

1. Drobný dárek, který potěší

Pro milovníky domácí kosmetiky je použití borovice asi běžná záležitost. Výroba domácího mýdla není nijak náročná a rozhodně do této zábavné činnosti můžete zapojit i vaše ratolesti. Mýdlo nejen že bude krásné vonět a díky vašim šikovným rukám i hezky vypadat, ale působí i antibakteriálně. Pro výraznější vůni můžete přidat i pár kapek borovicového esenciálního oleje.

2. Vůně lesa u vás doma

Nechte vylouhovat jehličí ve vodě, přeceďte a použijte na podlahy či čištění kuchyňské pracovní plochy. Svěží vůně borovice tak prostoupí celé vaše obydlí.

3. Úleva pro bolavé nohy

Máte-li za sebou náročný den, dopřejte vašim chodidlům trochu relaxace a ponořte je do voňavé koupele. Stačí nasypat přiměřené množství do teplé vody, a to alespoň na 15 minut.

Borovice, čaj, využití, jehličí iZdroj fotografie: Freepik

4. Uvařte si čaj, který vás zbaví bacilů

Z borovice se dá uvařit také velmi chutný čaj. Zalijte jehličí a pupeny, pokud je máte, vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Tento odvar můžete v případě nemoci užívat 2krát denně, pozor ale na dlouhodobé a časté užívání, může potom působit dráždivě.

5. Vhodná přírodnina do aroma lampy

Pokud máte rádi svíčky a používáte doma aroma lampu, není nutné utrácet za esenciální oleje. Přírodní materiály provoní váš dům stejně tak kvalitně.

6. Vdechněte nudným kouskům v šatníku nový život

Jehličí je možné využít i na barvení látek. Suché jehličí rozemelte na prášek a je to. Stejně tak můžete obarvit třeba i velikonoční vajíčka, pokud preferujete přírodní cestu.

Přírodní zábrany proti hlodavcům iZdroj fotografie: Depositphotos

7. Neutrácejte za drahý mulč

Mulčovací kůra stojí nemalé peníze. Všechny přírodniny, které ale na zemi jsou, se časem rozloží a živiny přecházejí zpět do půdy. Tak je tomu i s jehličím, které můžete do mulče přidat a promíchat, nebo dát pouze jehličí. A má ještě tu výhodu, že se rozkládá poměrně dlouhou dobu. Nemusíte proto měnit mulč tak často. Rozložte jehličí i pod keře, co mají rády kyselou půdu. Patří mezi ně například rododendron, azalka, hortenzie, vřes či magnolie.

8. Chraňte vaši zahradu

Rozhozením jehličí po celé ploše zahrady se zbavíte škůdců, jako jsou hraboši či krtci. Tento proces je ale dobré opakovat poměrně často, protože vůně poměrně rychle vyprchá, a právě ta je odrazuje. Stejně tak můžete promísit jehličí i s pilinami a dát do kurníku, nebude se tam potom zdržovat žádný hmyz.

9. Kvalitní podpalovač se vždy hodí

Potřebujete akorát jehličí a vosk. Vezměte si formu na muffiny, vložte košíček, jehličí, a zakápněte voskem. Poté rozdělejte oheň obvyklým způsobem. Pro příjemnou vůni vhoďte ještě hrst jehličí přímo do plamenů.

Jehličí, borovice, tinktura, tipy iZdroj fotografie: Piqsels

10. Vitaminová bomba ve formě tinktury

Výroba tinktury je velmi jednoduchá, ale časově náročná. Ideální doba na sběr jehličí a pupenů je v květnu, kdy je strom v plné síle. Vyberte si třeba zavařovací sklenici a do poloviny naplňte jehličím, zalijte alespoň 40% alkoholem a nechte několik týdnů louhovat na slunném místě. Čas od času nádobu protřepejte, aby se z jehličí uvolnily oleje. Následně přeceďte a užívejte 5 až 15 kapek denně.

K jakým účelům používáte jehličí?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články