Kolosální úrodu paprik, rajčat a okurek zařídí zálivka z droždí

Pokud chcete letos svou plodovou zeleninu vyživit opravdu perfektně, pak sáhněte do kuchyně pro jednoho osvědčeného pomocníka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pro spolehlivá hnojiva nemusíte do obchodu – řadu z nich si dokážete vyrobit i vlastními silami a skoro zadarmo. Jedním z takových hnojiv je kvasnicová zálivka, která je nezbytná pro optimální růst rostlin i jejich plodů. Nabízí podobné výhody jako tradiční hnojiva.

Jak na zálivku z droždí

K přípravě kvasnicového hnojiva budete potřebovat následující ingredience:

  • Plevel (jakýkoli druh, ale doporučuje se použít zejména kopřivy a listy pampelišky, protože jsou bohaté na minerály)
  • Hrst hnoje
  • ½ lžičky sušeného droždí nebo 30 g čerstvého droždí + 100-150 ml teplé vody
  • Voda

Plevel nařežte nebo natrhejte na 5 až 10 cm dlouhé kousky. Vložte ho do velké nádoby (například 16litrového kbelíku) a rukama ho zatlačte dolů tak, aby zaplnil asi dvě třetiny objemu nádoby. Do nádoby nalijte odstátou vodu, dokud zcela nepokryje plevel a nezaplní asi tři čtvrtiny objemu nádoby. Poté přidejte droždí. Nejdříve ho rozpusťte v teplé vodě a nechte 5 minut aktivovat. Poté ho přidejte k ostatním surovinám v nádobě.

Kdy bude hnojivo hotovo

Použití droždí je dobrovolné, ale měli byste vědět, že značně urychluje proces fermentace. Ještě více pak celý proces urychlíte, pokud do roztoku přidáte hnůj. Pokud máte dostatek času, můžete tento krok přeskočit. Verze zálivky bez droždí a hnoje pak bude hotová asi za 1 až 1,5 týdne, pokud je ovšem venku dostatečně teplo (25 až 30 °C). Hnojivo s kvasnicemi a hnojem lze obvykle použít za 3 až 5 dní. A velmi podobně působí také podomácku vypěstovaná chlorella

O kolosální úrodu paprik, rajčat a okurek se postará droždí iZdroj fotografie: Pixabay

Co byste měli vědět

Během celého procesu je třeba směs 1 až 2krát denně promíchat nekovovým předmětem (třeba velkou větví). Zálivka je hotová, když se proces fermentace zastaví (na hladině se přestane tvořit pěna), listy se zcela rozloží a v roztoku zůstanou pouze kousky stonků. Vaše hnojivo také získá nazelenalý nebo světle nahnědlý odstín.

Bylinný nálev poté zřeďte vodou v poměru 1 litr nálevu na 10 litrů vody a použijte jako zálivku v množství 1 litr na rostlinu. Vše aplikujte jednou za dva týdny, dokud nezačne období dozrávání plodů (to se může u různých druhů na užitkové zahradě lišit – přizpůsobte se tedy jejím potřebám). Každopádně tři až čtyři aplikace tohoto hnojiva v průběhu sezóny obvykle bohatě postačí.

O kolosální úrodu paprik, rajčat a okurek se postará droždí iZdroj fotografie: Depositphotos

Kdy kvasnicové hnojivo použít?

Dodržováním těchto kroků můžete výrazně zvýšit růst a produktivitu vašich paprik, rajčat a okurek. Kvasnicové hnojivo jim totiž poskytuje všechny základní živiny, minerály a organické látky, které potřebují pro svůj zdravý růst. Nejen, že podporuje růst listů a stonků, ale také zvyšuje celkovou odolnost rostlin, takže jsou méně náchylné k útokům chorob a škůdců.

Nikdy však toto hnojivo nepoužívejte na kořenovou zeleninu, jako je mrkev, ředkvičky nebo řepa, protože má tendenci stimulovat růst listů více, než je žádoucí. A totéž platí i pro brambory. Hodí se nanejvýš jako první dávka živin během počáteční fáze růstu – později už ne.

Jak svou zahradu hnojíte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články