Kostival lékařský (Symphytum officinale) patří mezi velmi známé léčivé rostliny, ovšem jen málokdo ho umí správně zpracovávat. Pochází z čeledi brutnákovitých a na mnoha místech roste doslova jak plevel, takže pokud si chcete užít jeho léčivých vlastností na maximum, pak se naučte, které části jsou léčivé a jak je správně využít.
Léčivou částí kostivalu je kořen
V českém bylinkářství se tato užitečná bylinka používá po staletí a cenný je zejména její kořen s charakteristickým fialovočerným zbarvením. Obsahuje sliz a další účinné látky jako:
- taniny,
- alantoin,
- fruktany,
- křemík,
- aminokyseliny,
- polyfenoly,
- asparagin,
- beta-sitosterol
- a éterické silice.
Tyto složky příznivě působí například na onemocnění horních cest dýchacích (včetně kašle), hojení popálenin a jiných kožních obtíží a na regeneraci tkání (včetně kostí, odtud také dostal své české jméno). V podobě masti pak kostival velmi účinně ulevuje také při zánětech kloubů a dalších obtížích.
Kdy a jak sklízet kořeny kostivalu
Nejvíce léčivých látek v sobě mají kořeny na podzim (u dvouletých rostlin) nebo brzy na jaře (u tříletých rostlin) Nasbírané rostliny je třeba opravdu důkladně očistit a následně usušit. To lze provést buď na dobře větraném místě nebo za použití sušičky. Následně ho lze využít k přípravě mastí nebo tinktury. A jak na to?
Kostivalová mast – recept
Sušený kořen je nutné podrtit, například s pomocí mixéru nebo mlýnku na kávu. Tuto hmotu v množství 50 gramů nasypte do rozehřátého vepřového sádla a nechte přes noc odležet. Následující den sádlo opět rozehřejte a přes gázu přelijte do uzavíratelných nádobek. Skladujte v chladničce a používejte podle potřeby na bolesti kloubů nebo na nejrůznějších pohmožděniny a další obtíže.
Tinktura se vyrábí podobně – 50 gramů sušeného kořene stačí nasekat na menší části a zalít alkoholem tak, aby byl zcela ponořený (v případě potřeby ho lze i zatížit). Tinkturu uložte do temna a chladu. Hotová bude asi po 6 týdnech. Tehdy ji stačí už jen přecedit a použít k přípravě obkladů. Nikdy ji však neužívejte vnitřně! Alkaloidy, které kostival obsahuje, mohou ve větším množství poškozovat játra.
Obklad ze sušeného kořene
Pokud nemáte k dispozici čerstvé listy kostivalu (především v zimě), pak si připravte obklad z jeho sušeného kořene. A to tak, že kořeny pomelete na moučku a z té poté v menší misce vytvořte kaši za pomoci opatrného přilévání vody. Pak už stačí jen do této směsi nalít několik kapek oleje a použít jako obklad na problematické místo. Měl by působit alespoň hodinu.
Použít lze i čerstvé listy
Velmi oblíbené jsou také obklady z čerstvých listů této bylinky. Jejich příprava není složitá, listy stačí rozdrtit a přiložit na postižené místo. Následně je zakryjte obvazem a nechte hodinu působit. Správně připravený obklad snižuje otoky, pomáhá v léčbě zlomenin, pohmožděnin apod. A také mírní únavu končetin po dlouhém stání nebo jinak náročném dni. K masáži je vhodné použít také relaxační a zklidňující kostivalový olej.
Kejda z kostivalu pro zahradu
Chcete použít kostival jako hnojení pro svou zeleninu nebo jako vylepšení kompostu? Není problém. Vezměte čerstvé listy, natlačte je do vhodné nádoby a zalijte vodou. Dobře přikryjte. Nechte 2-4 týdny kvasit a to nejlépe ve stínu nebo v polostínu. Jakmile se na hladině objeví pěna (bývá to zhruba po týdnu), tak si připočítejte 2 až 3 dny a vše dobře promíchejte. V tomto postupu pokračujte až do chvíle, dokud se listy nezačnou rozpadat.
V tuto chvíli je kejda hotová a můžete ji použít k přihnojení zeleniny a k dalším úpravám zahrady. Vždy ji však musíte správně naředit. A v jakém poměru?
- hnojení zeleniny (rajčata, papriky nebo lilky) a ovocných keřů a mladých stromků: 1:5
- likvidace mšic – po naředění: 1:10
- regenerace půdy: 1:3
- vylepšení kompostu: na ředění nezáleží (není nutné ředit vůbec). Po aplikaci zakryjte kejdu vrstvou plevele nebo jiného rostlinného materiálu, aby nepřitahovala mouchy.
Jaké bylinky používáte při péči o své zdraví nebo zahradu nejraději vy?