Křupavé kvašené okurky jsou u nás oblíbené už po celá staletí. Málokdo zná postup konzervace studenou vodou bez octa

Není nic úžasnějšího, než v polovině ledna zajít do spíže nebo sklípku pro krásně křupavé okurky. Abyste si na nich mohli pochutnat i vy, přinášíme vám tento recept.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Kvašené okurky jsou jedním z nejzdravějších pokrmů vůbec. Prospívají naší imunitě díky vysokému obsahu zdraví prospěšných probiotických bakterií a enzymů podporujících střevní mikroflóru. V této zelenině se rovněž vlivem kvašení zvyšuje množství vlákniny, což je opět vynikající pro zdraví. Jednou z nejčastějších civilizačních chorob je zvýšená hladina cholesterolu v krvi, ale díky pravidelné konzumaci kvašené zeleniny pravděpodobnost jejího vzniku snížíte.

Suroviny:

Na 2 kila okurek nakladaček potřebujete 2 litry vody, 70 gramů soli, bobkové listy, lžičku hořčičných semínek, 10 kuliček celého pepře, kopr a křen podle chuti.

Postup:

Naprosto zdravé okurky pečlivě očistěte kartáčkem. Pro usnadnění průniku láku a urychlení kvašení je propíchejte vidličkou. Smíchejte v kastrolu vodu se solí a asi dvě minuty povařte. Okurky naskládejte do čistých zavařovacích sklenic a prokládejte je křenem nakrájeným na kolečka. Do každé sklenice vhoďte také pepř, bobkový list, kousek kopru a hořčičné semínko. Podle chuti můžete přidat i mrkev, cibuli, česnek nebo chilli papričku.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Sklenice naplňte zeleninou asi dva centimetry pod okraj a pak je až po okraj zalijte horkým lákem. Plné zavařovačky uzavřete a po dobu sedmi dní je nechte na teplém místě kvasit. Proces kvašení ukončíte tím, že zkvašené okurky odnesete na chladné a tmavé místo. Tam, pokud jste zalili sklenice lákem opravdu po okraj, vydrží bez potíží až do další sezóny.

Na co je třeba dát pozor

Pro úspěšné zkvašení je nutné použít naprosto čistá víčka i sklenice. Nejjistější je sklo i víčka předem vyvařit nebo projet dlouhým programem myčky. Stejně tak i všechno, co přijde do sklenic, musí být důkladně omyté. Okurky lze použít jedině zdravé, žádné otlačené, obouchané, povadlé, nebo dokonce nahnilé okurky do sklenic nesmí přijít. Kvůli jediné takové okurce by se mohla zkazit celá sklenice.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Během kvašení sklenice průběžně prohlížejte. Na povrchu se totiž mohou objevit usazeniny, které by mohly lákat octomilky a později by se z nich mohla vyvinout plíseň. Jakmile si tedy takové usazeniny všimnete, odstraňte ji ihned pomocí čisté lžíce a sklenici znovu uzavřete. Pokud by některá okurka vyplavala na hladinu, je nutné ji rychle znovu ponořit. Případně je možné sklenici dolít i převařenou slanou vodou.