Vyzkoušejte také tento jednoduchý finský recept a naložte okurky do lehce pikantní rajčatové omáčky. Na této výtečné dobrotě si pochutnáte.
Pokud se vám podařilo v letošním roce vypěstovat opravdu bohatou úrodu okurek, ale už vám dochází nápady a inspirace, jak s nimi naložit, měli byste vyzkoušet tento jednoduchý recept z Finska. Okurky naložené v rajčatové omáčce jsou lahodnou pochoutkou a díky česneku skutečnou vitamínovou bombou. Připravte se na podzimní stolování a oslňte s těmito lahodnými nakládanými okurkami, jak radí web KaipKada.
Co budete k jejich výrobě potřebovat
Než se pustíte do samotné výroby, nejdříve si připravte veškeré ingredience. Základ tohoto receptu tvoří:
- 1 kg čerstvých okurek,
- 100 g rajčatového protlaku,
- 1 litr čisté vody,
- 50 g cukr krystal,
- 50 g sůl,
- 5 stroužků mladého česneku,
- 4 kuličky pepře a nového koření,
- hřebíček,
- feferonka a kopr podle chuti,
- 3 kusy jedlých květů karafiátu
- a 1 čajová lžička kyseliny citronové
Jak naložit okurky na finský způsob
Jakmile máte zavařovací sklenice připravené a sterilizované, přichází na řadu česnek. Každý stroužek nakrájejte na 4 kusy, a poté vložte do zavařovaček. Dále přidejte pár kuliček pepře, nového koření a jeden hřebíček. Namočené okurky vyjměte z vody, odřízněte jejich konce, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve a natěsno naskládejte do sklenic. Mezi ně ještě vložte snítku čerstvého kopru a zbytek ingrediencí.
Litr vody dejte vařit, a poté okurky ve sklenicích vroucí vodou zalijte. Přikryjte pokličkou a nechte 3 – 4 minuty tak. Poté vodu ze sklenic slijte a celý postup opakujte ještě jednou. V dalším kroku smíchejte v hrnci rajčatový protlak s vodou tak, aby vám vzniklá hustá rajčatová šťáva, přidejte cukr, sůl, kyselinu citronovou a postupně přiveďte k varu.
Už jen krok od lahodné pochoutky
Vroucí směs nalijte na okurky a sklenice zcela naplňte. Pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, skladujte je podle rady z webu BaconIsMagic na chladném a stinném místě. Uvidíte, že vám tady tahle báječně křupavá zelenina vydrží opravdu dlouho.