Křupavé okurky na finský způsob: I po roce budou chutnat skvěle

Vyzkoušejte také tento jednoduchý finský recept a naložte okurky do lehce pikantní rajčatové omáčky. Na této výtečné dobrotě si pochutnáte.

Křupavé okurky na finský způsob: I po roce budou chutnat skvěle i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pokud se vám podařilo v letošním roce vypěstovat opravdu bohatou úrodu okurek, ale už vám dochází nápady a inspirace, jak s nimi naložit, měli byste vyzkoušet tento jednoduchý recept z Finska. Okurky naložené v rajčatové omáčce jsou lahodnou pochoutkou a díky česneku skutečnou vitamínovou bombou. Připravte se na podzimní stolování a oslňte s těmito lahodnými nakládanými okurkami, jak radí web KaipKada.

Co budete k jejich výrobě potřebovat

Než se pustíte do samotné výroby, nejdříve si připravte veškeré ingredience. Základ tohoto receptu tvoří:

  • 1 kg čerstvých okurek,
  • 100 g rajčatového protlaku,
  • 1 litr čisté vody,
  • 50 g cukr krystal,
  • 50 g sůl,
  • 5 stroužků mladého česneku,
  • 4 kuličky pepře a nového koření,
  • hřebíček,
  • feferonka a kopr podle chuti,
  • 3 kusy jedlých květů karafiátu
  • a 1 čajová lžička kyseliny citronové

Babička dělala měkoučké perníčky, které se doslova rozplývaly na jazyku. Její finta se neskrývá v receptu, ale ve způsobu skladování

Až budete příště na trhu vybírat okurky vhodné k naložení, dobře si je prohlédněte. Ledacos vám totiž prozradí. iZdroj fotografie: Freepik
Až budete příště na trhu vybírat okurky vhodné k naložení, dobře si je prohlédněte. Ledacos vám totiž prozradí.

Jak naložit okurky na finský způsob

Jakmile máte zavařovací sklenice připravené a sterilizované, přichází na řadu česnek. Každý stroužek nakrájejte na 4 kusy, a poté vložte do zavařovaček. Dále přidejte pár kuliček pepře, nového koření a jeden hřebíček. Namočené okurky vyjměte z vody, odřízněte jejich konce, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve a natěsno naskládejte do sklenic. Mezi ně ještě vložte snítku čerstvého kopru a zbytek ingrediencí.

Litr vody dejte vařit, a poté okurky ve sklenicích vroucí vodou zalijte. Přikryjte pokličkou a nechte 3 – 4 minuty tak. Poté vodu ze sklenic slijte a celý postup opakujte ještě jednou. V dalším kroku smíchejte v hrnci rajčatový protlak s vodou tak, aby vám vzniklá hustá rajčatová šťáva, přidejte cukr, sůl, kyselinu citronovou a postupně přiveďte k varu.

Jablečný koláč podle babiččina receptu. Chutná jako ten, který jsme milovali v dětství

Vyzkoušejte také tento netradiční recept z Finska a připravte si doma tuto lahodnou pochoutku. Nakládané okurky jak je ještě neznáte. iZdroj fotografie: Freepik
Vyzkoušejte také tento netradiční recept z Finska a připravte si doma tuto lahodnou pochoutku. Nakládané okurky jak je ještě neznáte.

Už jen krok od lahodné pochoutky

Vroucí směs nalijte na okurky a sklenice zcela naplňte. Pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, skladujte je podle rady z webu BaconIsMagic na chladném a stinném místě. Uvidíte, že vám tady tahle báječně křupavá zelenina vydrží opravdu dlouho.

Jak na domácí nakládané okurky krok za krokem

Jak nejraději nakládáte okurky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články