Dávat prkénko na krájení do lednice se vyplatí: Chlad působí jako dezinfekce

Kuchyňské prkénko je používáno dnes a denně. Důvod, pro jej kuchaři dávají do mrazáku, vás překvapí. Je to dokonalý trik.

i Zdroj fotografie: Datariumrex / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Každá domácnost asi disponuje několika prkénky na krájení, ať už dřevěnými, či plastovými. Správná péče o ně je stěžejní – právě tato pracovní pomůcka přichází do styku s veškerými potravinami, které krájíte a připravujete k dalšímu vaření a pečení. Správně se doporučuje mít speciální prkénko na maso, ryby a ovoce a zeleninu, aby nedocházelo ke křížení kontaminace všech prkének. Kuchyňské prkénko je totiž velkým zdrojem bakterií a plísní, které na první pohled nejsou viditelné, ale nenechte se klamat. Jsou tam.

Jak eliminovat patogeny na kuchyňském prkénku

Veškeré praskliny a odolné skvrny jsou rojištěm bakterií, mikrobů a plísní, kterým se ve vlhkém a špatně čištěném místě nesmírně daří. S každým dalším použitím prkénka se tak přenášejí na vaše potraviny, které potom jíte. Cílem je tedy všechny tyto škůdce dokonale vymýtit, a to teplotním šokem.

Přesně toto je důvod, proč kuchaři, pro které je kuchyňské prkénko každodenní pracovní pomůckou, dávají prkénko do lednice, nebo mrazáku. Velmi nízkou teplotou lze zastavit množení bakterií a plísní a zlikvidovat ty stále žijící. Před vložením do lednice nebo mrazáku potřete prkénko citronovou šťávou, která má dezinfekční účinek a příjemné aroma. Stejný efekt má i velmi vysoká teplota (nad 63 °C).

Kuchyňské prkénko s potravinami iZdroj fotografie: Piqsels

Bílý ocet je ekologický a výborný na vymýcení bakterií

Důkladným čištěním prkénka horkou vodou a saponátem po každém jeho použití si zajistíte hygienicky čistou pomůcku. Jednou z možností je také použití bílého octu. Jakožto slabá kyselina působí antibakteriálně. Namočte houbičku do octu a pečlivě otřete obě strany i hrany prkénka. Nechte několik minut působit a pečlivě smyjte. Ocet se hodí jako dezinfekce i na další místa, na která se při úklidu běžně zapomíná.

Stejně efektivně funguje i sůl a citronová šťáva. Směs ručně (nebo kartáčkem) rozetřete po celé ploše prkénka a nechte působit pár minut. Tímto se zbavíte všech mikrobů. Prkénko vždy nechte úplně vysušit. Mimochodem – víte proč před každým krájením dát pod prkénko papírovou utěrku?

Jak se správně starat o dřevěné prkénko

Dřevěná prkénka mohou vydržet léta, pokud je o ně dobře postaráno. Proto ho například, stejně jako ostatní dřevěné pomůcky, nedávejte do myčky. Dlouhodobé působení vlhkosti nejde ruku v ruce se dřevem, proto jej obecně dlouho nenamáčejte. Stejně tak špatně působí i přílišné teplo, nemělo by se tedy pokládat na radiátor, troubu, nebo jiné topné zařízení vydávající vysokou teplotu.

Omývání dřevěného prkénka iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle intenzity užívání by se mělo asi jednou měsíčně ošetřit i olejem, který nejen že obnoví vzhled prkénka, ale vytvoří tak i ochrannou vrstvu, přes kterou se mikrobi jen těžko propracují. Je možné koupit speciální oleje, které jsou bez zápachu a bývají bezbarvé. Poslouží ale třeba i mandlový, či jiný přírodní olej, který máte po ruce. Nechte olej vsáknout po dobu několika hodin, v ideálním případě přes noc.

Jak se staráte o kuchyňská prkénka?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články