Už nikdy nebudete muset při práci v kuchyni používat tupé nože – běžný domácí pomocník je nabrousí už za pár minut.
Kuchyňské nože hrají v každé domácnosti nepostradatelnou roli a jsou spolehlivými společníky jak pro amatérské milovníky vaření, tak pro profesionální kuchaře. Většinu lidí však často trápí věčný problém otupení čepelí, který způsobuje v kuchyni četné nepříjemnosti. Mnozí se sice pokoušejí brousit nože svépomocí, ale nesprávné postupy často situaci ještě zhoršují a nože se tak dostávají do stále horšího stavu.
Proč brousit nože smirkovým papírem
Tento univerzální materiál, který je široce dostupný a relativně levný, se při správném použití prokázal doslova jako záchrana vašich nožů. Při jejich broušení je totiž nejdůležitější udržení vhodného úhlu ostření, obvykle kolem 20 stupňů, což se ovšem bez specializovaných nástrojů daří jen těžko. Na řadu proto přichází smirkový papír. Začněte tím, že brusný papír položíte na rovný povrch a zajistíte si tak po všech stránkách stabilní pracovní plochu.
Začněte typem s hrubou zrnitostí (například 220). Jemnými, ale pevnými tahy přejíždějte nožem po brusném papíru a dbejte na rovnoměrný kontakt mezi hranou a brusným povrchem. Tento postup pomáhá odstranit otřepy a nesrovnalosti z ostří čepele. Jakmile hrubý brusný papír vyhladí všechny nedokonalosti, přejděte na jemnější zrnitost (400 až 600), abyste ostří vybrousili na požadovanou ostrost. Cílem zde není nože pouze naostřit, ale zjemnit ostří a zajistit jim opravdu přesný řezný povrch. Jen s jedním papírem si tedy nevystačíte.
Jak se přesvědčit o účinnosti
Pro ověření účinnosti procesu broušení lze provést jednoduchý test klouzáním čepele po hladkém listu bílého papíru. „Dobře nabroušený nůž by měl papír bez námahy a s minimálním odporem proříznout,“ radí čtenář Petr K. z Mostu Pokud tomu tak není, pak celý postup zopakujte – a to klidně třeba několikrát.
Co ovlivňuje proces broušení
Pozor si dejte i na kvalitu nožů. Ty levnější totiž většinou bývají vyrobeny z méně kvalitní oceli, která je časem náchylnější k deformaci. Naopak prémiové nože se mohou pochlubit vysoce kvalitní ocelí, která si lépe zachovává svůj tvar a tvrdost, také i její nabroušení déle vydrží. Dalším faktorem ovlivňujícím ostrost nože je tloušťka čepele. Prémiové nože se podle webu iReceptář často vyznačují čepelí, která se zužuje a postupně se ztenčuje směrem ke špičce. Tato konstrukce zvyšuje přesnost při řezu.
Kromě brusného papíru však lze použít i další účinné metody. Například magazín AAzdraví radí použít dno keramické misky nebo hrnku (více o této metodě psali Chalupáři-Zahrádkáři zde). A můj dědeček zase nedal dopustit na starý poctivý kožený pásek. A já mám v kuchyni ocílku – s trochou praxe jde za mě o nejlepší možnost, jak nožům vrátit jejich původní vlastnosti.