Lidové trojhnojivo z chleba, popele a droždí: Okurky, rajčata i papriky ho doslova milují

Tato skvělá směs rostliny nejen vyživuje, ale také zlepšuje zdraví půdy a posiluje imunitu rostlin, takže je ideální volbou pro vaše okurky, rajčata a papriky.

Dřevěný popel v dlani i Zdroj fotografie: Tim Pierce / Creative Commons / CC BY
                   

Chléb je fantastickým zdrojem sacharidů a stopových živin, které jsou nezbytné pro zdravý růst rostlin. Jak se chléb rozkládá, pomalu tyto živiny uvolňuje a poskytuje tak rostlinám stálý zdroj výživy. To může být obzvláště výhodné ve vrcholných fázích růstu, kdy se na nich vyvíjejí plody a potřebují další energii. Není divu, že nejvíce tohle hnojivo ocení okurky, rajčata a papriky.

Příprava hnojiva z chleba

Rozpusťte starý chléb ve vodě, přidejte čerstvé droždí, které urychlí rozklad, a přidejte posekanou trávu, která dodá další dusík a dřevěný popel. Před použitím nechte směs asi dva dny kvasit – a to je opravdu vše. Tímto procesem vznikne bohatá mikrobiální polévka, kterou rostliny milují a která zlepšuje jejich růst a posiluje jejich imunitní systém, jak píše web ČeskéStavby. Pak už jen stačí hotový roztok naředit v poměru 1:10 a aplikovat jako zálivku. Orientační rozpis surovin vypadá takto:

  • 500 g starého chleba
  • voda
  • čerstvé droždí (hrst)
  • 500 gramů zelené posekané trávy
  • 2 lžíce popela

5 kroků k luxusní úrodě borůvek: Od hnojiva po zalévání a mulčování

Chléb je fantastickým zdrojem sacharidů a stopových živin, které jsou nezbytné pro zdravý růst rostlin. iZdroj fotografie: Pixabay
Chléb je fantastickým zdrojem sacharidů a stopových živin, které jsou nezbytné pro zdravý růst rostlin.

Popel jako zdroj minerálů

A proč přidávat do směsi i dřevěný popel? Podle webu Growing je totiž bohatým zdrojem draslíku, vápníku a dalších stopových minerálů, které rostliny potřebují ke svému růstu. Pomáhá také neutralizovat kyselou zeminu, zlepšuje strukturu půdy a dostupnost živin.

Kvasinky: Mikrobiální hostina

A vrátit se musíme i ke kvasnicím. Ty se totiž rozhodně nehodí jen na pečení, ale jsou také fantastickým stimulátorem jakéhokoliv růstu na zahradě. Obsahují hormony a živiny, které podporují růst rostlin a pomáhají zvyšovat buněčné dělení, což vede k silnějšímu růstu rostlin a vyšším výnosům. A to je přesně to co vaše okurky, rajčata a papriky potřebují.

6 neobvyklých využití brambor, které stojí za to znát: S trochou šikovnosti se z nich vytvoří čistící prostředek, hnojivo či účinná zbraň proti plísním

Tato tradiční metoda krmení rostlin chlebem, popelem a kvasnicemi nabízí udržitelnou, levnou a velmi prospěšnou alternativu ke komerčním hnojivům. iZdroj fotografie: Depositphotos
Tato tradiční metoda krmení rostlin chlebem, popelem a kvasnicemi nabízí udržitelnou, levnou a velmi prospěšnou alternativu ke komerčním hnojivům.

Kvasnice také pomáhají rychleji rozkládat chléb, čímž se rychleji uvolňují živiny, a obohacují půdu o prospěšné mikroby, napomáhající lepšímu vstřebávání živin a zdraví kořenů. Určitě je proto nevynechávejte, byla by to škoda. A skvělé hnojivo můžete vytvořit i z popela, cukru a nálevu z kopřiv, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jaké je vaše nejoblíbenější přírodní hnojivo?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články