Česnek, patřící mezi cibuloviny často využívané v gastronomii, je zelenina bohatá na silice, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Díky tomuto obsahu má příznivý vliv na naše zdraví, jelikož má schopnost posílit imunitu a funguje jako přírodní antibiotikum a antivirotikum. Česnek je navíc nenáročný na pěstování a v domácích podmínkách má poměrně velkou výnosnost. Co tedy dělat s velkou úrodou této cibulové zeleniny? Zamrazte ji, má to mnoho výhod.
Účinnost mražení je vědecky podložena
Bylo vědecky dokázáno, že mražený česnek (uchovávaný při teplotách okolo -60 °C) v sobě má více účinných látek než ten čerstvý. Výzkum spočíval v pozorování myší, kdy vybraným jedincům byla podávána směs obsahující zmíněnou cibulovinu vytaženou po dvou měsících z mrazáku. Jiná skupina těchto hlodavců dostala česnek začerstva. Po uplynutí třiceti dnů vědci zkontrolovali zdravotní stav myší a zjistili, že ty pojídající zmraženou zeleninu na tom byly podstatně lépe.
Ochraňte ostatní zeleninu před načichnutím
Mražení česneku je jedním z nejefektivnějších způsobů jeho konzervace. Musíte při něm ovšem myslet na to, že tato zelenina má specifické a nadmíru intenzivní aroma. To totiž dokáže proniknout i k jiným potravinám. Česnekovou vůni si může ponechat také igelitový sáček nebo tvořítko na led, v němž je cibulovina umístěna. Vyberte pro ni tedy zvláštní skladovací nádobu i místo v mrazáku. Mrazit nemůžete jen tak ledajaký stroužek.
Vyhněte se těm, které jsou mechanicky poškozené, plesnivé, nahnilé nebo napadené škůdci (např. vlnovníkem česnekovým). Do mrazáku můžete dokonce vložit i celou palici. Tu nejprve zbavte stonku a všech nečistot, zabalte ji do potravinářské fólie a důkladně utěsněte. Při této alternativě mražení musíte ovšem počítat s tím, že stroužky budou po rozmrazení o něco měkčí. U obou metod platí doba skladování maximálně půl roku.
Zamražení česnekové pasty je nejlepší
Tou nejpraktičtější metodou skladování česneku je jeho mražení v lisované formě. Postupujte takto:
- Čtyři až pět šálků stroužků (oloupaných) prolisujte nebo je zpracujte v kuchyňském robotu.
- Přidejte jednu čajovou lžičku soli a půl šálku oleje.
- Důkladně promíchejte.
- Vytvořenou pastu umístěte do dobře uzavíratelných sáčků a ty pak vložte do mrazáku.
Pěstujete doma česnek? Které odrůdy jsou vaše nejoblíbenější?