Mnohem lepší než hnůj: Každá plodina poroste víc než kdy předtím, zařídí to japonská směs bokashi

Japonsko je pověstné tím, že dokáže mnoho věcí vtěsnat na opravdu malý prostor. A platí to i pro výrobu perfektního hnojiva pro zahradu.

Japonská směs bokashi i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Inovativní zahradnické techniky stále mění přístup k úrodnosti půdy a zdraví rostlin. Jednou z těchto převratných metod je japonská směs Bokashi, kterou vyvinuli japonští vědci pod vedením profesora Teruo Higa, jak informuje web ZahrádkářskáPoradna. Zvládne ji úplně každý a nabízí udržitelnou a vysoce účinnou alternativu k tradičnímu hnojivu.

Úvod k Bokashi: Fermentační revoluce

Bokashi, což v japonštině znamená něco jako „fermentovaná organická hmota“, zahrnuje fermentaci organického odpadu pomocí specifického souboru prospěšných mikroorganismů. Tento proces nejenže velmi efektivně recykluje kuchyňský odpad a rostlinné zbytky, ale také je v rekordním čase mění na kompost doslova nabitý živinami a prospěšnými půdními mikroby. Základ této směsi se obvykle skládá z otrub, melasy a vody v kombinaci se speciálními mikroorganismy, které se o celý proces postarají.

Nejlepší hnojení čehokoli na zahradě: Kopřivová jícha vyživí všechny rostliny přímo dokonale a je takřka zadarmo – nic lepšího zkrátka neexistuje

Ty se dají se pořídit ve specializovaných zahradnictvích anebo vám je objednají, jak jsem sama nedávno testovala. Po smíchání se tato směs přidá k organickému odpadu ve vzduchotěsných nádobách a umožní tak proběhnout anaerobnímu procesu fermentace. Tato metoda rychle rozkládá prakticky veškerý materiál, a to bez zápachu, který bývá s kompostováním obvykle spojován. Nebudete tedy muset řešit stížnosti sousedů ani se jakkoliv omezovat v pobytu na zahradě.

Ještě donedávna byl hnůj při péči o zahradu jasným favoritem. Dnes ho však nahrazuje japonská metoda, kterou zvládne každý. iZdroj fotografie: Freepik
Ještě donedávna byl hnůj při péči o zahradu jasným favoritem. Dnes ho však nahrazuje japonská metoda, kterou zvládne každý.

Výhody bokashi oproti tradičnímu hnojivu

Kompostování Bokashi trvá přibližně dva týdny, což je podstatně rychlejší než tradiční metody (podrobněji o tom psali Chalupáři-Zahrádkáři například v tomhle článku). Proces fermentace navíc pomáhá zadržet více živin, které jsou navíc pro rostliny opravdu snadno dostupné. A vzduchotěsné provedení navíc zabraňuje zápachu a odrazuje mouchy a hlodavce, které tradiční komposty často přitahují, takže si tohle výživné hnojivo můžete připravit třeba i v interiéru a použít ho pro pokojovky, jak píše web NaturHelp.

Správné kompostování má svá pravidla – seznamte se s nimi

Jaký způsob hnojení se vám v zahradě osvědčil nejvíce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články