Až budete hledat osvědčený recept na nakládání okurek, určitě do něj dodejte citron. Pomůže totiž chuť vašeho připravovaného pokrmu skvěle pozvednout.
Okurky se konzumují nejen čerstvé, ale také se uchovávají na zimní měsíce. Každá hospodyňka má svůj oblíbený recept na zavařování okurek, ale na novinky také není nikdy pozdě. Vyzkoušet můžete například nakládané okurky s příměsí citronu. Výsledkem tohoto receptu jsou okurky, které jsou výjimečně křupavé, chutné a s lahodným nádechem koření.
Ingredience na litrovou sklenici
A co si připravit k ruce? Seznam potřebných ingrediencí na zavařované okurky není dlouhý – ale opravdu se vyplatí sázet na kvalitu, jedině tak bude výsledek stát za to.
- malé okurky
- 1 plátek citronu
- 2 snítky kopru
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1,5 lžičky hořčičných semínek
- 3 zrnka černého pepře
- 3 bobule nového koření
- 1 hřebíček
Slaný nálev:
- 1 litr vody
- 150 g krystalového cukru
- 40 g soli
Jak na nakládané okurky s citronem
Okurky nejprve namočte na 3 hodiny do studené vody. Po namočení je důkladně opláchněte (pokud na sobě mají velké ostny, pak použijte kartáček, abyste odstranili i to nejmenší množství písku) a okrájejte konce. Připravte si čistou litrovou sklenici a na její dno vložte bylinky a koření. Na koření navrstvěte okurky. Okurky zalijte nálevem (ale ne až nahoru, od okraje ponechte asi 1 centimetr volného místa). Nechte sklenici asi 20 minut odstát, poté vodu vylijte a odměřte její množství. Měli byste mít 1 litr vody.
Pokud je jí méně, můžete ji doplnit teplou převařenou vodou, abyste dosáhli požadovaného objemu. V odměřené vodě rozpusťte cukr a sůl a přidejte plátek citronu a horkým nálevem zalijte okurky ve sklenici. Sklenici uzavřete víčkem a otočte ji dnem vzhůru, aby se utěsnila. Nakládané okurky není třeba balit do deky, stačí je nechat vychladnout při pokojové teplotě. Tento recept v sobě spojuje klasické umění nakládání okurek s osvěžujícím nádechem citronu – takže pokud máte na zahrádce okurek nadbytek, pak se ho určitě vyplatí vyzkoušet.
Proč vsadit právě na tento recept
Kombinace kopru, česneku a koření spolu s pikantností citronu vytváří jedinečnou směs chutí, která potěší vaše chuťové pohárky. Tajemství dosažení kýžené křupavosti pak spočívá v procesu namáčení a dokonalé rovnováze cukru a soli v nálevu.
Tyto nakládané okurky s citronem se tak stanou nejen lahůdkou pro vaše chuťové buňky, ale také krásným doplňkem poliček ve spíži. Díky své lahodné chuti a povzbuzující vůni jsou ideální na svačinu, jako příloha k sendvičům nebo jako pikantní příloha k jídlu. A vyzkoušet můžete i oblíbený pražský způsob.