Česnek je velmi zdravý, ale jeho loupání je poměrně zdlouhavé a náročné. Ale nemusí tomu tak být. Zapomeňte na nožík – existuje mnohem lepší způsob, jak ho zbavit jeho tuhé slupky. Zabere vám to jen pár sekund a nebudete potřebovat žádné speciální pomocníky. Vystačíte si jen s jedním jednoduchým trikem.
Česnek můžete jednoduše rozdrtit
Tuto metodu ve svých kuchyních používají i ti nejlepší světoví kuchaři. Jednoduše položte stroužek na kuchyňské prkénko a rozmáčkněte ho hranou ruky. Poté půjde oloupat velmi snadno. Zní to neuvěřitelně, ale opravdu to funguje. Nevýhodou ovšem je, že česnek ztratí svůj dokonalý vzhled a tvar.
Druhý způsob loupání česneku je však ještě jednodušší a bez negativních efektů. A jak na něj? Stačí uchopit obě strany stroužku a každou otočit v opačném směru. Jde o trik, který funguje hlavně na dlouhé a útlé stroužky, které se jinak loupou jen špatně. Slupka se následně dolů stáhne skoro sama.
Česnek pořádně protřepejte
Jednotlivé stroužky také lze vložit do nádoby s víkem a poté je energicky protřepat. Jakmile je vyjmete, budete příjemně překvapeni – odolná slupka se opět svlékne skoro sama! A přidáváte-li česnek do jídla jako lisovaný, pak ho nemusíte loupat vůbec, jednoduše ho vložte do lisu na česnek, promáčkněte a slupky vyjměte ven. Jednodušší už to ani být nemůže.
Jak koupit dobrý česnek
Když kupujeme ovoce a zeleninu, obvykle se řídíme jejich osobitou vůní. V případě česneku ale toto pravidlo fungovat nebude. Vonné silice se totiž z česneku uvolňují až ve chvíli, kdy je nějak poškozen, a to jednoduše nechceme. A na co si tedy dát pozor? Pro začátek ho lehce pomačkejte. Hlava česneku by měla být pevná.
Pokud jsou jednotlivé stroužky měkké, pak je česnek pravděpodobně zkažený. Dbejte také na to, aby k sobě jednotlivé stroužky opravdu pevně přisedaly. Pokud se od sebe výrazně odchlipují, pak budete mít pravděpodobně co dočinění s přeschlým česnekem, který již většinu své chuti a vůně ztratil během skladování.
A jaké triky máte pro použití česneku vy?